Statistika podpořila Klause. Více než polovina lidí není spokojena s členstvím v EU

05.10.2013 14:39

S členstvím České republiky v Evropské unii je spokojeno už jen 41 procent lidí. Jde o nejnižší počet od vstupu země do unie v roce 2004. Vyplývá to z výsledků průzkumu agentury STEM, který byl proveden na přelomu srpna a září.

Statistika podpořila Klause. Více než  polovina lidí není spokojena s členstvím v EU
Foto: Redakce
Popisek: Anti EU

Ukazuje se tak, že nárůst míry spokojenosti na 48 procent letos v dubnu byl jen přechodný. Klesající míře spokojenosti s integrací ČR do EU podle průzkumu odpovídá hodnocení současného vývoje v této instituci. Směřování EU považuje za správné třetina Čechů. Do roku 2010 bylo přitom podobně smýšlejících přes 50 procent.

Václav Klaus podpořil Hlavu vzhůru! a pustil se do EU

Pětapadesát procent občanů si zároveň myslí, že EU ohrožuje české národní zájmy, a podle 49 procent jsou české zájmy v rozporu s těmi unijními. V porovnání s rokem 2009 kriticky smýšlejících v obou případech přibylo. S členstvím jsou častěji spokojeni vysokoškoláci, studenti, podnikatelé, živnostníci a lidé z domácností s dobrou finanční situací. Z hlediska politických preferencí se na stranu EU nejčastěji staví příznivci TOP 09.

Téma Evropské unie však v předvolební kampani téměř chybí. Prioritou je pouze pro volební blok Hlavu vzhůru!, který podporuje Václav Klaus, a Stranu svobodných občanů. Právě Klaus v pondělí vyzval k odchodu z EU. Jedná se prý totiž o instituci nedemokratickou a českým národním zájmům nepřátelskou.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: lze, čtk

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…