Statistiky, které kancléřku Merkelovou nepotěší. Začíná jít do tuhého

25.05.2016 10:04

Levicoví i pravicoví extremisté v Německu se radikalizují. Dokazují to alespoň statistiky prezentované ministerstvem vnitra. Počet spáchaných trestných činů v roce 2015 v porovnání s rokem předchozím rapidně narostl.

Statistiky, které kancléřku Merkelovou nepotěší. Začíná jít do tuhého
Foto: Hans Štembera
Popisek: Angela Merkelová

Anketa

Připadá pro vás v úvahu Michal Horáček coby kandidát na prezidenta?

6%
94%
hlasovalo: 20275 lidí

Německé úřady za loňský rok evidují 39 000 politicky motivovaných trestných činů spáchaných levicovými a pravicovými extremisty, což znamená v praxi nárůst v porovnání s rokem 2014 o 19 %. Z tohoto počtu má 23 000 trestných činů na svědomí krajní pravice, v jejímž případě se jedná o meziroční nárůst ve výši 34,9 %. Zbytek, konkrétně tedy 9600 trestných činů, spáchali představitelé krajní levice. Také v této kategorii došlo ke značnému nárůstu, a to o 18 %.

Jak uvádí internetový server The Local, politicky motivované trestné činy se evidují od roku 2001 a nejvíce jich bylo spácháno právě v loňském roce. Ministr vnitra Thomas de Maizière v komentáři ke zveřejněným statistikám poznamenal, že se jedná o „skutečnou explozi“, a násilí spáchané levicovými a pravicovými extremisty označil za jednu z největších současných hrozeb pro německou společnost.

Celý text v angličtině najdete ZDE.

Většina ze spáchaných trestných činů zahrnuje šíření propagandy nebo podněcování k nenávisti. Prudký nárůst však byl zaznamenán i v případě násilných trestných činů, které v loňském roce vzrostly o 30 % a policie jich evidovala 4400. Ve dvaceti případech probíhalo vyšetřování z důvodu pokusu o vraždu, mezi jinými policistů nebo uprchlíků. Více než pětinásobně potom narostl počet násilných trestných činů směřovaných vůči uprchlickým ubytovnám.

Zatímco v roce 2014 úřady evidovaly 199 těchto případů, v loňském roce to bylo již 1031. Do této kategorie spadá posprejování uprchlických ubytoven hákovými kříži, ale také přímo žhářské útoky. Podle ministerstva vnitra spáchali většinu těchto trestných činů muži ve věku mezi osmnácti až třiceti lety, kteří žijí poblíž uprchlických ubytoven a nikdy předtím nebyli obviněni ani usvědčeni z porušování zákona.

„To signalizuje značnou polarizaci ve společnosti. Vyšetřování je navíc o to složitější, pokud trestný čin spáchali lidé bez záznamu v trestním rejstříku. Podíl vyřešených a objasněných případů dosáhl v této kategorii za loňský rok pouhých 26 %, což považuji za příliš nízké číslo,“ poznamenal ministr vnitra de Maizière. Rapidně se také zvýšil počet trestných činů z nenávisti, kde úřady evidovaly v loňském roce nárůst o 77 %.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: pro

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

22:30 Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

Víte, že konferenci konzervativců Viktora Orbána nebo Nigela Farage zakázal v Bruselu komunální star…