Státní garance za ekologické škody loni klesly na 187 miliard

15.02.2015 13:37

Celková výše státních garancí na odstranění starých ekologických škod činila ke konci loňského roku 186,8 miliardy korun. Ve srovnání s koncem roku 2013 tak garance klesly o 3,9 miliardy korun. Vyplývá to z pravidelného materiálu, který Ministerstvo financí zveřejnilo na internetu. Od roku 1991 do konce roku 2014 ministerstvo uzavřelo ekologické smlouvy s garancemi za více než 207,7 miliardy korun.

Státní garance za ekologické škody loni klesly na 187 miliard
Foto: Hans Štembera
Popisek: Tisknutí peněz, ilustrační foto

Stát ve smlouvách vlastníkům zamořených území slíbil, že jim odstranění ekologických škod zaplatí. Závazek je právně vymahatelný a při jeho nesplnění státu mohou hrozit žaloby nebo arbitráže.

Ve srovnání s koncem roku 2013 se o pět snížil počet subjektů, se kterými má MF uzavřenou smlouvu. Aktuálně tak má MF smlouvu se 172 firmami. Seznam společností s platnou ekologickou smlouvou zveřejňuje MF na internetu.

MF na konci roku 2008 vyhlásilo tendr na odstranění starých ekologických škod jednou velkou zakázkou. Vláda ovšem před několika lety miliardovou zakázku zrušila. Stát nyní pokračuje v dosavadní praxi, která spočívá ve vypisování zvláštních tendrů na sanaci jednotlivých lokalit.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: čtk, mp

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Už se jich nezbavíme.“ Farský zkoušel migrační pakt hájit. Nešlo to

8:15 „Už se jich nezbavíme.“ Farský zkoušel migrační pakt hájit. Nešlo to

O tom, co skutečně přináší schválený migrační pakt diskutovali v pořadu Události, komentáře zástupci…