Státní islám ve Francii? JXD píše, proč to nemůže vyjít

05.08.2016 7:17

Nad nápadem bývalého vojenského přidělence Francie v Praze Bruno Bucherieho se ve svém komentáři na serveru Reflex.cz pozastavil Jiří X. Doležal. Bucherie totiž přišel s iniciativou založit v zemi galského kohouta státní islám.

Státní islám ve Francii? JXD píše, proč to nemůže vyjít
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jiří X. Doležal

Myšlenkou Bucherieho je to, že francouzské muslimské teologické instituce by s pomocí umírněných uznávaných islámských teologů dohlížely na to, aby se mladí imigranti nepřichylovali k radikálnímu islámu. „A vytvořili by radikálním islamistům protiváhu Dobra,“ podotkl Doležal s tím, že ač je to dobře myšlené, je to bohužel také úplně blbé. „Je to dojemné – tento politik je stejně naivní, jako jsem byl já s doktorem Franzem v naší pozdní pubertě,“ dodal.

  • Původní text ZDE

A vzpomíná na dobu třicet let zpátky. „Doktor Vladimír Franz i já jsme byli mladými (z dnešního úhlu pohledu postpubertálními) intelektuály a hodlali jsme páchat Dobro. I vymysleli jsme v kavárně Slavia, že by právě vznikající hnutí skinheads mělo uznávat pozitivní hodnoty, vlastenectví a něco jako skautství pro přestárlé. Jednalo se o vznik takzvaných kališníků. Poměrně nás překvapovalo, že kdykoliv jsme se mezi skutečné skinheady dostali, tak nám za naše dobré rady dali přes držku,“ říká.

Jak dodává, došlo mu pak, že jejich úsilí bylo nejen marné, ale rovněž blbavé. „Deprivanti, ze kterých se náckové rekrutují, samozřejmě nechtějí sloužit Dobru. Ba naopak – ideologie neonacismu je láká proto, že chtějí být z úhlu většinové společnosti ‚ti špatní‘,“ sděluje. Podle něj se totiž sami přestávají bát jen tehdy, když se jich bojí někdo jiný. 

Iniciativu Bucherieho tak považuje za blbost, neboť mladí muslimové radikalizující se v západní Evropě jsou stejní deprivanti jako naši neonacisté.

„Radikalismus je láká nikoliv omylem, ale proto, že jen jako zlí radikálové, kterých se bojí okolí, se nebudou sami v tom širém světě tolik bát. Takže francouzská iniciativa je nejen hloupá, ale i předem odsouzená k zániku,“ uzavřel Doležal. Podle něj Bucherie, půjde-li do nějaké muslimské čtvrti, mohl by dostat „po čuni“ víc než oni tenkrát od nácků.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Blanárova schůzku se „zakázanými“ médii. Co padlo za dveřmi? Analytik zná odpověď

5:00 Blanárova schůzku se „zakázanými“ médii. Co padlo za dveřmi? Analytik zná odpověď

TÝDEN V MÉDIÍCH Petr Fiala neměl žádné kmotry v pozadí, nikdo mu zadarmo nic nedal a musel se adapto…