Státní nemocnice melou z posledního, neplatí faktury. Největší ránu jim prý zasadil Heger

07.06.2014 7:47

Státní nemocnice na tom nejsou dobře. Ačkoli jich je jen 12, dluží čtyři miliardy korun a ty bude muset někdo zaplatit. Zaplatí je stát, a tedy všichni daňoví poplatníci. Podle informací sobotní MF Dnes na tom jsou státní nemocnice nejhůř od roku 2006. Svůj díl na tom nesou i lékaři, ale dluhy většinou vznikaly v důsledku reforem vlády Petra Nečase (ODS). Nejhorší prý bylo, když měly nemocnice dostávat za stejné výkony stejné peníze.

Státní nemocnice melou z posledního, neplatí faktury. Největší ránu jim prý zasadil Heger
Foto: Hans Štembera
Popisek: Leoš Heger

České nemocnice vlastněné státem nestíhají platit faktury, v důsledku čehož jim hrozí vysoké penále a opoždění dodávek léků. Ministr zdravotnictví Svatopluk Němeček (ČSSD) proto uvažuje o peněžní injekci. „Finanční příspěvek nemocnicím nelze vyloučit,“ říká mluvčí resortu Štěpánka Čechová.

Za stejné výkony stejné peníze

Tak špatně na tom nemocnice byly naposledy v roce 2006, kdy se jim dostalo vládní pomoci ve výši 1,6 miliardy. Nemocnice také porušují zákon, protože některé jejich závazky překročily dvouměsíční lhůtu splatnosti. Dluhy často vznikly v důsledku reforem kabinetu Petra Nečase (ODS), svůj díl ale nesou i lékaři účastnící se akce „Děkujeme, odcházíme“ z roku 2011, kdy se jim zvedaly platy. Ranou bylo i zvyšování DPH. Loni jsme zaplatili na DPH o 173 milionů korun víc než v roce 2013,“ prohlašuje Filip Brož ze Všeobecné fakultní nemocnice v Praze.

To nejhorší prý ale přišlo v okamžiku, kdy exministr zdravotnictví Leoš Heger (TOP 09) začal prosazovat systém, v němž měly různé nemocnice za stejné výkony dostávat od pojišťoven tytéž peníze. Státní nemocnice byly přitom zvyklé dostávat podstatně víc. „Příjmy od pojišťoven poklesly o více než 150 milionů,“ prozradila mluvčí brněnské Fakultní nemocnice u sv. Anny Šárka Urbanová. Pojišťovny to vysvětlují i skrze konkurenční tlaky, které vedou ke snižování cen a brání se platit podobné peníze jako VZP.

Hegerův nástupce v úřadu Martin Holcát hledal cesty, jak fakultním nemocnicím přilepšit. Přilepšil by tím ale i sobě, neboť pracoval v Motole. Vymyslel koeficient, který Holcátovi kritici označili za „bulharský“. Každé nemocnici se měly finanční prostředky násobit jinak. Sluší se dodat, že krajské nemocnice tak velké problémy nemají, protože do nich hejtmani „nalili“ miliony až stovky milionů korun.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

Sexuální násilí

Jak se v praxi bude dokazovat, jestli byl k souloži udělen souhlas či nikoliv? Nemám nic proti tomu, že jste změnili zákon, ale k čemu to v praxi bude? Co když jedna si budou strany v tom, zda byl udělen souhlas či nikoliv protiřečit?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zdeněk Pohlreich zničil dnešní politiku. „Na plný kule...“

11:08 Zdeněk Pohlreich zničil dnešní politiku. „Na plný kule...“

„To, co mně na tom vadí nejvíc, je to, že tady někdo do tebe něco hustí na plný kule a snaží se tě p…