Státní odborník přes daňové úniky prozradil, jak Babišův budoucí resort vybere víc peněz

22.01.2014 8:51

Ředitel odboru strategie daňové politiky Ministerstva financí Zdeněk Hrdlička popsal v rozhovoru pro Hospodářské noviny plány resortu, které mají vést k tomu, aby do systému přicházelo více peněz. Jednou z cest je důslednější kontrola převodních cen, ve hře je i alternativa k sektorové dani.

Státní odborník přes daňové úniky prozradil, jak Babišův budoucí resort vybere víc peněz
Foto: Hans Štembera
Popisek: Peníze, ilustrační foto

Zavedení sektorové daně by mělo do systému přinést až čtyři miliardy korun. Podle posledních plánů by měla být rozložena mezi více sektorů, aby nedocházelo ke zvyšování tlaku na vyvádění zisků. Ve hře je proto ještě další alternativa. „Navrhujeme, že by se to mohlo řešit spíše zdaněním zdroje zisku - třeba daní ze zákazníka. Ale zatím je to jen teoretická diskuse," uvedl pro HN Zdeněk Hrdlička.

Ministerstvo financí hodlá kromě případné sektorové daně vybrat až pět miliard korun ročně navíc lepší kontrolou převodních cen. Tímto trikem dokážou některé společnosti snížit daňové zatížení i o miliardy dolarů. „Ta suma je ambiciózní, ale jde ještě o spodní hranici toho, kolik odhadujeme, že nám uniká. Odhaduji, že to je několik desítek miliard ročně," tvrdí Hrdlička.

Důsledné kontroly a proškolení úředníci. To je cesta

Ředitel odboru strategie daňové politiky také popsal, co je třeba změnit, aby se vybralo víc peněz. Jednou z priorit je dostatek kvalitních úředníků. „Lidé na úřadech musí být zaškoleni. Musí se to pořádně naučit, aby jim pak zaměstnanec mezinárodní firmy nevysvětloval, že to, co společnost dělá, je vlastně to nejlepší, a tím to celé neskončilo," vysvětlil Hrdlička.

Důležité jsou podle něj také důsledné kontroly a kontroloři, kteří je budou provádět, musejí získat praxi na konkrétních kauzách, aby byli asertivnější, pevnější a více se vyznali v oboru.

Hrdlička doufá, že když firmy uvidí, že tu vzniká tlak na převodní ceny, nebudou nastavovat ceny uvnitř společnosti jinak než třetím stranám. „Pokud bude pár příkladů, kdy se nám podaří zasáhnout, bude to mít signální efekt," uzavírá Zdeněk Hrdlička.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: adr

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

osobnosti ANO

Dobrý den, paní Dostálová, překvapil mě průzkum, podle kterého vás řada lidí nezná. Je pravdou, že já se o politiku dost zajímám a díky PL vás i znám. Ale napadá mě jedna věc, není chybou, že za ANO vystupují stále ti stejní? Babiš-Schillerová-Havlíček, občas vy nebo pan Nacher? Není potřeba, aby ge...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Protiústavní.“ Jana Zwyrtek Hamplová chce umlčení v Senátu hnát výš

21:30 „Protiústavní.“ Jana Zwyrtek Hamplová chce umlčení v Senátu hnát výš

Horní komora Parlamentu se rozhodla sněmovní verzi novely občanského zákoníku ohledně uzavírání part…