Státní podnik, který všichni znáte, možná dostane miliardu ročně navíc

02.01.2015 7:43

Česká pošta se může těšit na finanční injekci. Chystá se totiž novela zákona o poštovní službě, která státní firmu zbavuje nutnosti platit náklady na provoz poboček z vlatních peněz. Místo pošty by požadovanou miliardu každoročně vynaložil stát. Z návrhu novely, která jde do připomínkového řízení, citují dnešní Lidové noviny.

Státní podnik, který všichni znáte, možná dostane miliardu ročně navíc
Foto: Archiv
Popisek: Česká pošta

Pokud pošta získá dodatečně peníze ze státního rozpočtu, bude moci zachovat síť 3300 poboček. Udržení těchto poboček je nynější prioritou ministra vnitra Milana Chovance, jehož resort novelu připravuje.  Současný systém hrazení provozu poboček je podle předkladatelů novely pro státní podnik nevýhodný. V důvodové zprávě novely se píše, že současný systém nezajišťuje dostatečnou kompenzaci čistých nákladů na poskytování základních poštovních služeb.

Vnitro se tak obává, že pošta, která by měla investovat všechny peníze do svého rozvoje, všechny peníze utratí za dotování ztrátových poboček. „To celkově povede k ohrožení ekonomické stability držitele poštovní licence a ke snížení úrovně základních služeb,” argumentuje ministerstvo.

Miliardu by Česká pošta měla dostat přímo prostřednictvím zvláštní kapitoly státního rozpočtu.  Mluvčí Babišova ministerstva Michal Žurovec se k tomu vyjádřil. „Ministerstvo nevede připomínková řízení přes média. Předpokládáme, že všechny vzniklé náklady budou hrazeny prostřednictvím již rozpočtovaných finančních prostředků Českého telekomunikačního úřadu.”

Připravovaná novela zákona se nelíbí Asociaci poštovních služeb, která sdružuje soukromé poštovní operátory. „Návrh vrací celkovou situaci na trhu poštovních služeb do období existence státního monopolu, protože vytváří mimořádně silné překážky ve fungování trhu a soutěže na něm,” vyjádřil se místopředseda představenstva sdružení Petr Angelis.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: bra

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Jděte do prde*e! Vy jděte do prde*e!“ Agrese v ČT. Sochař Černý se „pral“ s kurátorkou

10:25 „Jděte do prde*e! Vy jděte do prde*e!“ Agrese v ČT. Sochař Černý se „pral“ s kurátorkou

Spor o umístění stíhaček Spitfire s motýlími křídly na fasádě pražského obchodního domu Máj vyústil …