Státní převrat! Alarmující sdělení z Ruska

14.09.2016 13:02

Jeden z tvůrců současného ruského politického systému Gleb Pavlovskij tvrdí, že finanční krize – pokud současná ruská vláda nedokáže zmírnit její negativní následky – může zapříčinit státní převrat. Svůj názor Pavlovskij uveřejnil v rozhovoru pro deník Moskevský komsomolec.

Státní převrat! Alarmující sdělení z Ruska
Foto: Jan Rychetský
Popisek: Plakát nevládní organizace Reportéři bez hranic

„Pokud hovoříme o sociálním protestu v Rusku, musíme se zaměřit na jeho zdroj, tedy na ruskou vládu,“ míní známý politolog.

Podle Pavlovského existuje v zemi určitá skupina lidí, která by v podmínkách aktuální krize chtěla zosnovat státní převrat. „Jedná se z části o velký byznys, lidi z nejvyšších koridorů federální vlády, moskevské liberály a některé gubernátory,“ míní expert.

Anketa

Myslíte, že se Hillary Clintonová stane prezidentkou USA?

7%
93%
hlasovalo: 6382 lidí

Nyní vše podle politologa závisí jen na současné vládě a na tom, jestli se jí povede utlumit negativní následky současné krize. Pokud v této snaze vláda selže, mohlo by dojít k opakování událostí z roku 1991 v Rusku, případně 2004 na Ukrajině, kdy do ulic vyšly ohromné masy lidí.

„Ten, kdo bude u moci při východu z nynější krize, získá automatický mandát na následujících deset let,“ míní Pavlovskij. Politolog nevylučuje možnost, že se zmíněná skupina byznysmenů a gubernátorů zbaví současného prezidenta Vladimira Putina a nahradí jej Dmitrijem Medveděvem.

Podle experta může vše započít domluvou v jednom z takzvaných „monoměst“, tedy měst pevně svázaných s jedním podnikem, kde už nyní panuje velmi složitá ekonomická situace.

Pavlovskij doporučuje, aby se duo Putin–Medveděv v období krize ukazovalo mnohem častěji na veřejnosti. Musí být také na potencionální pokus o převrat připraveni, musí postupovat společně, synchronizovat své pozice. Největší nebezpečí pro současný vládnoucí tandem by prý představovala nejednotnost v momentu krize.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: fib

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…