Státní šéf vysvětluje, jak rozdával zlato. I Kalouskovi

11.03.2014 9:41

Státní tiskárna cenin rozdala „zlatíčka" za 4,67 milionu. Server Lidovky.cz upozorňuje na fakt, že neví komu. Nevede si totiž seznam, kdo dárek v hodnotě zhruba deset tisíc korun dostal. V rozporu se zákonem ale není. Ředitel Státní tiskárny cenin Richard Bulíček zavedenou praxi hájí mimo jiné tím, že nedávný audit Ministerstva financí žádný problém v nakládání s dárkovými předměty neshledal.

Státní šéf vysvětluje, jak rozdával zlato. I Kalouskovi
Foto: zlataky.cz
Popisek: Investiční zlato, ilustrační foto

Státní tiskárna cenin rozdala v posledních pěti letech jako dárky zlaté slitky dohromady v hodnotě 4,7 milionu korun. Žádosti Ministerstva financí o seznam obdarovaných však nevyhověla. „Určitě to není v pořádku," reagoval ministr financí Andrej Babiš (ANO). Zda se systém vydávání zlatých darů změní, si podle Lidovek.cz chce ředitel státní tiskárny s ministerstvem ujasnit v příštích dnech.

Ředitel tiskárny Richard Bulíček však trvá na tom, že žádný seznam neexistuje. „Protože my skutečně žádné oficiální seznamy nemáme. Ta zlatíčka vedeme na skladových kartách. V okamžiku, kdy jednotliví vedoucí požádají o jejich vydání z důvodu prezentace - zejména o Vánocích, jim žádost podepíšu a oni je rozdají. Takže já nemám žádný oficiální seznam,“ tvrdí ředitel s tím, že se eviduje jen počet dárků, nikoli jejich příjemce. To je také prý jediná konkrétní informace, kterou se Ministerstvu financí podařilo od podřízené tiskárny získat.

Server iHNed.cz minulý týden upozornil, že zlatou pozornost v hodnotě deseti tisíc korun dostalo v roce 2011 na 200 lidí. Mezi obdarovanými byl údajně exministr financí Miroslav Kalousek (TOP 09), lidé z policejního prezidia či spolumajitel firmy údajně napojené na lobbistu Ivo Rittiga. Média některá jména získala.

Žádný zákon jsme neporušili

Ředitel Bulíček tedy tvrdí, že žádný seznam se jmény obdarovaných neexistuje. Jenže Lidovky.cz upozorňují na soupis asi dvou set jmen, který získala média.

„Tady se operuje s nějakým seznamem z roku 2011, ale my jsme ho neviděli. Bude to zřejmě nějaká pomocná evidence a momentálně ani nevím, kdo ji vytvořil. Prý je mnou podepsaná, to je možné, ale já nevím, o jakou evidenci se jedná. My žádnou oficiální evidenci skutečně nemáme a nemusíme ji mít,“ upozorňuje Bulíček.

„Ale když jmenná evidence nebyla nikdy žádným zákonem požadována a dvě kontroly Ministerstva financí toto neshledaly jako pochybení a nenařídily nám ji zavést, tak jsme nepochybili. Kdyby mi nařídili, ať to zastavím, tak to zastavím. Kdyby mi řekli, zaveďte pomocnou evidenci, chceme vědět, kdo to dostává, tak bychom to udělali,“ hájí se Bulíček.

Státní tiskárna cenin by jako státní podnik měla vědět, kam z ní peníze proudí. „Já tomu rozumím, ale my jsme skutečně nic neporušili. Přiznávám, že hodnotu slitků jsem nijak neřešil, líbily se mi jako symbol související s tím, že vyrábíme mimo jiné ceniny. Možnou mediální zkratku: Rozdávali politikům zlato, jsem podcenil,“ přiznal ředitel.

Praxi rozdávání dárků obhajoval i tvrzením, že musí obstát v konkurenci. Státní tiskárna cenin podle něj působí v klasickém tržním prostředí a musí se proto umět propagovat. „Na rozdíl od České pošty nebo Lesů ČR nemáme ani jednu zakázku garantovanou zákonem," argumentuje Bulíček. „Loni jsme do reklamních dárků dali 0,13 procenta našich výnosů," dodal ředitel.

reklama

autor: dkr

Ing. Marian Jurečka byl položen dotaz

Demokracie

Přijde vám demokratické někoho vyloučit ze strany a rozhodovat o tom bez toho, aniž by byl dotyčný na jednání pozván a měl možnost se hájit? A opravdu si myslíte, že to jak se vyjadřuje Svoboda je důvod, proč vám klesají preference? Já teda nevím, ale mě jste zklamali tím, jak nás necháváte na holi...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Už se perou! Před volbami je v komisi dusno. „Uršula“ má problém

8:21 Už se perou! Před volbami je v komisi dusno. „Uršula“ má problém

Ani nenastoupil. Německý europoslanec Markus Pieper měl reprezentovat v EU malé a střední podniky. J…