Státní tajemnice přišla do Rozhlasu ohlásit velký úspěch Babiše na úrovni EU

13.11.2019 21:31

Do středečních Dvaceti minut Radiožurnálu Českého rozhlasu zavítala Milena Hrdinková, státní tajemnice pro evropské záležitosti. Popsala úspěch předsedy vlády, kterého dosáhl na úrovni EU.

Státní tajemnice přišla do Rozhlasu ohlásit velký úspěch Babiše na úrovni EU
Foto: Repro ČT24
Popisek: Premiér Andrej Babiš po setkání premiérů V4

Český předseda vlády Andrej Babiš (ANO) se pokusil na úrovni EU prosadit „reverse charge“, neboli česky přenesenou daňovou povinnost, a zdá se, že uspěl, i když jen na přechodnou dobu. Povinnost prodávajícího (poskytovatele plnění) přiznat a zaplatit daň na výstupu přesouvá na kupujícího. Podle Hrdinkové to jednoznačně mělo smysl, i když jde jen o výjimku pro Česko a jen do roku 2022.  Mělo to podle ní smysl, i když v to prý sama na počátku celého snažení nevěřila. „Já sama jsem tomu zpočátku nevěřila, že dokážeme něco takového prosadit,“ uvedla hned na úvod.

„Dívám se na to s velkým optimismem a vidím tam velký potenciál, který jsme vytvořili pro všechny členské státy,“ poznamenala dáma s tím, že naše snažení podpořilo i Německo. Může se prý také stát, že naše výjimka bude prodloužena i za rok 2022.

Ve vysílání zdůraznila, že Andrej Babiš chápal reverse charge jako jeden ze základních stavebních kamenů daňových změn v Česku. Druhým kamenem je prý elektronická evidence tržeb a třetím kamenem je kontrolní hlášení. Jako někdejší daňová expertka má Hrdinková za to, že trojblok těchto opatření může v celku fungovat. Ale pokud výjimka padne v polovině roku 2022, není jisté, že má smysl reverse charge zavádět.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

22:30 Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

Víte, že konferenci konzervativců Viktora Orbána nebo Nigela Farage zakázal v Bruselu komunální star…