Státní tajemník pro EU se rozjel: Nešetřil Rusko, Babiše a nastínil termín přijetí eura

08.03.2015 14:51

Státní tajemník pro evropské záležitosti Tomáš Prouza byl posledním hostem nedělních Otázek Václava Moravce České televize. Hovořil o přijetí eura v Česku, rýpl si přitom i do ministra financí Andreje Babiše (ANO), expremiéra Petra Nečase a bývalého prezidenta Václava Klause. Hovořil také o plynu tekoucím do naší země. Jen blázni by prý dávali Rusku do ruky další zbraň.

Státní tajemník pro EU se rozjel: Nešetřil Rusko, Babiše a nastínil termín přijetí eura
Foto: vlada.cz
Popisek: Státní tajemník pro evropské záležitosti Tomáš Prouza

Hned v úvodu tajemník zdůraznil, že EU musí hledat i jiné cesty, kterými by se k ní dostala i jiná energie než ta z Ruska. "Nechceme Rusku dávat zbraň do ruky, aby mohlo tlačit na Evropu. Pokud jsme blázni, tak dáme tuto zbraň Rusku do ruky, ale já myslím, že Evropané nejsou blázni," podotkl Prouza.

Státy EU si to prý začínají uvědomovat a plní si "domácí úkoly" v oblasti energetické unie, propojení trhů a energetických úspor. Pro Česko je jednou z možností lépe se propojit s Polskem, kde je terminál na dovoz zkapalněného plynu odjinud než z Ruska a totéž platí o propojení s Rakouskem, které může získávat plyn z terminálu v Chorvatsku. Česko si také díky krizi z roku 2009 podstatně navýšilo kapacity zásobníků plynu. I k tomu jsou krize dobré.

Euro není nástroj ďábla, jak tvrdil Klaus. Babiš by měl společnou měnu důrazněji hájit

Pak přišla řeč na naše postavení v EU, případně přijetí eura. Dnes je Česko vnímáno jako seriózní partner a hlavní zásluhu na tom prý má především premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD), který vedl řadu rozhovorů s předsedou Evropské komise Jeana-Clauda Junckera. Dokázal také vyřešit problém jménem služební zákon.

A třetí věc - naši ministři prý jezdí na jednání do Bruselu častěji, než tomu bylo za expremiéra Petra Nečase. "My jsme měli často rozumné nápady, ale přicházeli jsme s nimi příliš pozdě, ostatní členské státy už celé měsíce jednaly a my už jsme pak jen stáli v koutku a říkali, že se nám dojednané nelíbí," popsal situaci Prouza.

Pokud jde konkrétně o přijetí eura, je třeba jednat o faktech. "Nezapomínejme, že jsme tu v minulých letech měli člověka, který říkal, že euro je výtvor ďábla, a mluvil o tom velmi aktivně." Dnes je třeba hovořit také o pozitivech přijetí společné měny, což je úkol pro ministra financí Andreje Babiše, který podle státního tajemníka tuto úlohu poněkud zanedbává.

Svou roli v diskuzích o euru jistě hraje i situace v Řecku, Španělsku či Irsku. Prouza k tomu ovšem poznamenal, že Irsko si ozdravnou kúrou již prošlo, Španělsko je na tom také lépe a Řecko má ještě nemalou část cesty před sebou. Všichni prý ale vědí, že udržení společné měny je výhodné. A kdy tedy euro přijmeme u nás? "Řečeno s Cimrmanem, že historická data mají být dobře zapamatovatelná, tak by to mohlo být v roce 2020," vyjádřil svůj názor státní tajemník.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

Sexuální násilí

Jak se v praxi bude dokazovat, jestli byl k souloži udělen souhlas či nikoliv? Nemám nic proti tomu, že jste změnili zákon, ale k čemu to v praxi bude? Co když jedna si budou strany v tom, zda byl udělen souhlas či nikoliv protiřečit?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Pekarová slíbila šetřit. Ale poslanci prolétali miliony. Na „setkání s výbory“

16:57 Pekarová slíbila šetřit. Ale poslanci prolétali miliony. Na „setkání s výbory“

Japonsko a Singapur, Korea, Mexiko a Paraguay. To byly nejnákladnější cesty výborů Poslanecké sněmov…