Státní zástupci prý nevěří reorganizované policii. Nese to s sebou řadu problémů

01.09.2016 9:57

Centrála proti organizovanému zločinu funguje teprve měsíc a už se ukazuje, že všechno nefunguje úplně tak, jak by mělo, protože státní zástupci policistům nevěří. Nařizují vyšetřovatelům, aby svým šéfům nehlásili, na čem pracují, což s sebou nese řadu problémů. Situaci neprospívá ani napětí mezi detektivy z někdejších útvarů pro vyšetřování organizovaného zločinu a vyšetřování korupce a finanční kriminality.

Státní zástupci prý nevěří reorganizované policii. Nese to s sebou řadu problémů
Foto: Hans Štembera
Popisek: Policejní prezident Tomáš Tuhý

Když Robert Šlachta ze všech sil brojil proti chystané reorganizaci policie, tvrdil, že tak činí mimo jiné proto, že se bojí, aby detektivové nemuseli hlásit úplně všechno, na čem pracují, svým šéfům, neboť čím víc lidí má citlivé informace, tím větší je riziko, že budou vyzrazeny. Ministr vnitra Milan Chovanec (ČSSD) oponoval, že pánem trestního řízení je státní zástupce, nikoli policista, takže Šlachtovy obavy nejsou namístě. Zdá se, že pravdu měl spíš ministr Chovanec.

„V nové policejní Centrále proti organizovanému zločinu se podle zjištění Práva začala od počátku prosazovat praxe, kdy jednotliví detektivové na příkaz státních zástupců tají své kauzy před vyššími nadřízenými,“ píše deník ve čtvrtečním vydání. Jen za první měsíc fungování centrály prý bylo toto nařízení vydáno u pěti až deseti spisů. Deníku to prozradil zdroj z bezpečnostních složek. Informace však už z principu není možné ověřit.

Šéfové jednotlivých útvarů z toho nejsou nijak nadšení, protože z hlediska zákona nesou odpovědnost za počínání svých podřízených, o němž nic nevědí. Jak můžou odměňovat či trestat své podřízené, což jim ukládá zákon, když nevědí, co mají hodnotit? Situaci to komplikuje i v tradičních administrativních úkonech, jako je kontrola využívání služebních vozů, kontrola čerpání peněz pro informátory a tak podobně.

Vedení policie se proto dohodlo se žalobci alespoň na kompromisu. Na čem detektivové pracují, by se tak měli dozvědět alespoň jejich přímí nadřízení. Šéfové celých útvarů však nikoliv, což může být problém, protože to nevylučuje, že detektivové z různých útvarů budou pracovat na témže případu.

Podle zjištění deníku se navíc ukazuje, že detektivové z Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu (ÚOOZ) a detektivové z Útvaru pro odhalování korupce a finanční kriminality (ÚOKFK) se stále nemají v lásce. Přetrvává mezi nimi napětí.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…