Státní zastupitelství obžalovalo Janouška z pokusu o vraždu

06.05.2013 14:32

Městské státní zastupitelství v Praze obžalovalo lobbistu Romana Janouška kvůli jeho nehodě. Viní ho z pokusu o vraždu a z ohrožení pod vlivem návykové látky. ČTK to sdělila mluvčí zastupitelství Štěpánka Zenklová. V případě odsouzení muži hrozí až 18 let vězení.

Státní zastupitelství obžalovalo Janouška z pokusu o vraždu
Foto: repro TV Prima
Popisek: Roman Janoušek odchází od výslechu, jehož pro opilost nebyl schopen

Ohrožení pod vlivem návykové látky se Janoušek podle obžaloby dopustil tím, že pod vlivem alkoholu, který vylučoval způsobilost k řízení vozidla, řídil motorové vozidlo a způsobil dopravní nehodu. "Pokusu zločinu vraždy se měl dopustit v nepřímém úmyslu, po spáchání dopravní nehody, v reakci na snahu řidičky poškozeného vozidla tuto nehodu řešit," doplnila mluvčí.

Obžalobou, kterou státní zástupkyně podala v pondělí, se bude zabývat Městský soud v Praze.

Žalobci překvalifikovali Janouškův čin. Původně byl stíhán pro úmyslné těžké ublížení na zdraví

Podle policistů Janoušek loni v březnu při jízdě v Praze 4 nedodržel bezpečnou vzdálenost a narazil do vozu před sebou. Jel prý dál a zastavil až po zhruba 50 metrech na světelné křižovatce. Řidička z poškozeného auta za ním šla a pokoušela se ho kontaktovat, Janoušek ji ale autem srazil a ujel. Policie lobbistu dostihla a při dechové zkoušce mu naměřila přes 2,2 promile alkoholu. Sraženou ženu později odškodnil, výši odškodnění však obě strany tají.

Žalobci Janouška původně stíhali pro úmyslné těžké ublížení na zdraví, letos v lednu však jeho čin překvalifikovali. Podle Zenklové má spis 1300 stran, jeho součástí je také 41 kusů CD a DVD.

Vyšetřování, které policistům trvalo déle než rok, se protáhlo kvůli tomu, že se Janoušek několikrát omluvil z opakovaného výslechu, který musel po změně kvalifikace svého skutku absolvovat. Nejprve měl podle svého advokáta chřipku, následně se podrobil operaci hlavy.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vfe, čtk

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Blanárova schůzka se „zakázanými“ médii. Co padlo za dveřmi? Analytik zná odpověď

5:00 Blanárova schůzka se „zakázanými“ médii. Co padlo za dveřmi? Analytik zná odpověď

TÝDEN V MÉDIÍCH Petr Fiala neměl žádné kmotry v pozadí, nikdo mu zadarmo nic nedal a musel se adapto…