Státní zastupitelství podalo návrh na obžalobu v kauze Opencard

20.06.2014 13:32

Městské státní zastupitelství v Praze podalo obžalobu na některé ze současných i bývalých pražských radních v kauze Opencard. Případ tak míří k soudu. ČTK to dnes řekla mluvčí Městského státního zastupitelství v Praze Štěpánka Zenklová. Obžaloba se podle ní týká celkem 15 lidí, radních a úředníků. Podle informací ČTK jsou mezi nimi bývalý primátor Bohuslav Svoboda (ODS) i současný primátor Tomáš Hudeček (TOP 09). Všichni vinu odmítají.

Státní zastupitelství podalo návrh na obžalobu v kauze Opencard
Foto: Hans Štembera
Popisek: Poslanec ODS Bohuslav Svoboda

„Státní zástupkyně akceptovala návrh policie a dnes podala obžalobu k soudu," řekla Zenklová. Někteří čelí podezření z porušení pravidel hospodářské soutěže a povinností při správě cizího majetku. U několika z nich je jednání kvalifikováno jako pomoc k trestnému činu.

Deset bývalých a současných radních pražského magistrátu za ODS a TOP 09 čelí podezření z porušení předpisů v souvislosti se zadáním zakázky na podporu programového vybavení firmě Haguess. Město údajně pochybilo tím, že nevypsalo otevřenou soutěž, vznikla tak prý škoda asi 25 milionů korun. Radní se brání tím, že v dané situaci nemohli postupovat jinak kvůli licenčním smlouvám.

Karta Opencard slouží jako tramvajenka či průkazka do knihovny. Projekt začal v době, kdy Prahu vedl Pavel Bém (ODS). Opencard vyvolala řadu podezření kvůli pochybnému způsobu přidělování zakázek. Kritizovaný projekt stál už nejméně 1,35 miliardy korun.           

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam, čtk

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…