Státníci v Bílém domě řešili jadernou bezpečnost i Sýrii, hlásí premiér

01.04.2016 6:10

O jaderné bezpečnosti, nedávných teroristických útocích v Belgii nebo konfliktech v Sýrii a dalších zemích Blízkého východu debatovalo v Bílém domě v noci na dnešek několik desítek premiérů a hlav států. Českým novinářům to po večeři pořádané americkým prezidentem Barackem Obamou řekl ministerský předseda Bohuslav Sobotka (ČSSD), který se jí za Česko zúčastnil. Zprávu přinesla ČTK.

Státníci v Bílém domě řešili jadernou bezpečnost i Sýrii, hlásí premiér
Foto: Hans Štembera
Popisek: Premiér Bohuslav Sobotka

„Já musím říct, že ta debata byla hodně ve znamení teroristických útoků, hodně se dotýkala také situace, která je dneska v Sýrii, na Blízkém východě obecně, v těch oblastech, kde existuje teroristická infrastruktura," uvedl český premiér. „Je poměrně silná obava z toho, že existují rizika v některých zemích, kde by se teroristé mohli dostat k jadernému materiálu, a byl kladen důraz na to, aby se zvýšila bezpečnostní opatření, například pokud jde o jaderné elektrárny," poznamenal také.

O podobných tématech budou politici podle jeho očekávání diskutovat také dnes během hlavního dne summitu o jaderné bezpečnosti ve Washingtonu. S příspěvkem má vystoupit i Sobotka.

Summity o jaderné bezpečnosti, z nichž ten washingtonský je čtvrtým v pořadí, vyšly z iniciativy amerického prezidenta Obamy, kterou navázal na svůj pražský projev o jaderném odzbrojení z roku 2009. Cílem konferencí je přispět k prevenci jaderného terorismu přijetím efektivních kroků pro zabezpečení jaderného materiálu na národní i mezinárodní úrovni.

Ještě před začátkem večeře v Bílém domě hovořil Sobotka s některými, především evropskými politiky o migraci. „Měl jsem možnost krátce mluvit i s panem (tureckým prezidentem) Erdoganem o tom, že je skutečně velmi důležité, aby se podařilo naplnit ten akční plán, který je mezi Evropskou unií a Tureckem," podotkl také.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…