Státníci z celého světa si připomenou konec první světové války

11.11.2018 6:45

Svět si dnes připomíná sté výročí konce první světové války. V Paříži se uskuteční vojenská přehlídka a vzpomínková ceremonie. Na pozvání francouzského prezidenta Emmanuela Macrona do metropole dorazilo na sedm desítek hlav států a vlád včetně prezidentů USA Donalda Trumpa a Ruska Vladimira Putina či německé kancléřky Angely Merkelové. Oslav se účastní i český premiér Andrej Babiš.

Státníci z celého světa si připomenou konec první světové války
Foto: literarky.cz
Popisek: Kancléřka Merkelová a prezident Macron

V 11:00 SEČ, kdy v roce 1918 vstoupilo v platnost příměří, pronese Macron projev u pařížského Vítězného oblouku. O dvě a půl hodiny později začíná recepce pro státníky v Elysejském paláci. Podle Kremlu se spolu tehdy krátce setkají Donald Trump a Vladimir Putin. Trump to ale nepotvrdil a uvedl, že se jen budou účastnit stejného oběda. Poté americký prezident z Francie odletí.

Další hlavy států a vlád se ale přesunou na mírové fórum, které svou řečí symbolicky otevře německá kancléřka Angela Merkelová. Fórum by se podle představ Paříže mělo opakovat každý rok jako výraz „obnoveného, reformovaného multilateralismu“.

Český premiér se zúčastní vojenské přehlídky, slavnostního oběda a večer bude hovořit na mírovém fóru. Tuto příležitost chce Babiš podle svých slov využít k tomu, aby položil otázku, zda by nebylo dobré polovinu peněz vynaložených na světové zbrojení dát na zlepšení života chudých.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: čtk

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…