Státu ještě zbyly nějaké peníze z malé privatizace. Nejspíše půjdou na důchody

07.10.2015 10:32

Zbytek peněz z takzvané malé privatizace zřejmě bude moci být použit na pokrytí části očekávaného deficitu důchodového pojištění. Aktuálně by takto mohlo Ministerstvo financí využít zhruba 3,9 miliardy korun. Počítá s tím novela zákona o působnosti orgánů České republiky, kterou dnes poslanci propustili do třetího čtení.

Státu ještě zbyly nějaké peníze z malé privatizace. Nejspíše půjdou na důchody
Foto: Hans Štembera
Popisek: Důchodkyně, ilustrační foto

Novela má doplnit zákon o zrušení někdejšího Fondu národního majetku, který byl využit v předcházejících třech letech. Státní rozpočet tak v roce 2012 získal 14,4 miliardy korun, předloni deset miliard korun a loni 10,3 miliardy korun.

Během malé privatizace v letech 1991 až 1993 bylo ve veřejných dražbách prodáno zhruba 30 000 provozních jednotek s celkovou účetní hodnotou majetku státu ve výši 31,8 miliardy korun. Ve veřejných dražbách stát získal 49 miliard korun. Peníze využíval na zákonem dané účely, například na uhrazení škod po povodních nebo na zlepšení ovzduší.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam, čtk

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…