Státy EU čeká v pondělí bitva o unijní agentury z Británie

18.11.2017 6:26

Tajným hlasováním členských zemí Evropské unie vyvrcholí v pondělí vpodvečer v Bruselu týdny intenzivního lobbování a uzavírání dohod o podpoře. Státy bloku totiž rozhodnou o tom, kam se kvůli brexitu přestěhují dvě unijní agentury, které zatím sídlí v Londýně. Hlavní bitva se čeká o nové sídlo Evropské agentury pro léčivé přípravky (EMA), kde mezi favority patří Bratislava. Praha má zájem o menší Evropský orgán pro bankovnictví (EBA).

Státy EU čeká v pondělí bitva o unijní agentury z Británie
Foto: Hans Štembera
Popisek: Vlajka EU

"Je to velmi náročné, ale mohu říct, že jsme udělali vše pro to, abychom přišli s dobrou nabídkou a zároveň získali co nejširší podporu členských zemí," řekl dnes ČTK slovenský velvyslanec při EU Peter Javorčík.

Bratislava patří, také vzhledem k tomu, že na Slovensku zatím není žádná unijní agentura, mezi favority hlasování o EMA, společně s italským Milánem.

Agentura pro léčiva je z dvojice větší, má asi 900 zaměstnanců, zatímco bankovní orgán jen přibližně 190. Pro hostitelské město by měla znamenat nejen příchod firem, které s EMA pracují, ale také třeba výrazný nárůst návštěvníků a tím například i daleko vyšší počet rezervací hotelového ubytování.

Slovensko může jednoznačně počítat s podporou České republiky, dohodli se na tom premiéři obou zemí. Naopak Slováci budou hlasovat pro to, aby EBA byl přesunut do Prahy.

Velmi pravděpodobné ovšem je, že pokud bude rozhodnuto o tom, že jedna z agentur najde nové sídlo v zemi ze středu či východu unie, bude se druhá stěhovat do některého západoevropského státu. Na to, které město zvítězí, dokonce sázkové kanceláře vypsaly kurzy. Je z nich patrné, že Bratislava s kursem 5:1 patří mezi favority, u Prahy byl v pondělí kurs 16:1.

"Kdyby šla EMA do velké západní země - Itálie, Německa, Francie - tak naše šance poměrně stoupají, protože geografická vyváženost je principem Evropy," upozornil dnes v rozhovoru pro ČTK zmocněnec české vlády pro přesun agentury EBA Karel Dobeš. Kromě deklarované vzájemné podpory s Bratislavou má ČR podle něj uzavřené také některé další dohody, o nichž však zmocněnec před hlasováním mluvit nechtěl.

Státy se v minulých týdnech snažily své nabídky prezentovat nejrůznějším způsobem. Města a možnosti, například týkající se zabezpečení zaměstnanců agentur a jejich rodin, země představovaly nejen diplomatům, ale také novinářům a podobně.

O úřad pro léčiva má zájem 19 měst, kromě Bratislavy a Milána například Lille, Amsterodam, Dublin, Helsinky či Brusel. Praha soutěží o bankovní orgán se sedmi dalšími městy, mezi kterými nechybí Frankfurt, Paříž nebo Lucemburk. Evropská komise na konci září předložila členským zemím své srovnání nabídek, aniž by ale stanovovala nějaké konkrétní pořadí.

Státy se v pondělí dostanou k hlasování až poté, co proberou přípravu unijního summitu a stav vyjednávání s Británii o brexitu. Za ČR se schůzek zúčastní státní tajemník pro EU Aleš Chmelař.

Podle diplomatů, kteří jsou s přípravou hlasování obeznámeni, dostane každá země seznam kandidátských měst a mezi ně rozdělí tři, dva a jeden bod; lze přitom hlasovat pro "své" město. Pokud některý kandidát získá po třech bodech od 14 zemí, tedy nadpoloviční počet prvních preferenčních míst, stane se vítězem už v prvním kole. Pokud ne, rozhodne kolo druhé, v němž vyhraje město, které v součtu bude mít nejvíce bodů. V případě rovnosti hlasů rozhodne los. Hlasovat se bude nejprve o agentuře pro léčivé přípravky a poté o bankovním orgánu.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: čtk

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Sežrali“ je na bojišti, teď i v obchodech. Výsměch Rusů nezná mezí

18:05 „Sežrali“ je na bojišti, teď i v obchodech. Výsměch Rusů nezná mezí

Rusko chystá výstavu v moskevském parku Patriot, kde vystaví ukořistěné ukrajinské tanky západní výr…