Stav Hradílka, který chce umřít hlady kvůli Zemanovi, se prý prudce zhoršil. A je zde klíčová informace, kterou by prezident měl znát

16.11.2017 11:45

Někdejší disident a bývalý ministr vnitra Tomáš Hradílek drží hladovku. Chce tím zabránit zvolení Miloše Zemana prezidentem. Pokud se Zeman své prezidentské kandidatury nevzdá, Hradílek je připraven i zemřít. A jeho zdravotní stav se prý už teď bohužel zhoršuje. Zeman by měl vědět, že ve včerejším rozhovoru pro Deník uvedl Hradílek doslova: ,,Doufám, že když zemřu a odejdu na onen svět, sehraje to významnou roli v tom, aby už Zeman nebyl zvolený."

Stav Hradílka, který chce umřít hlady kvůli Zemanovi, se prý prudce zhoršil. A je zde klíčová informace, kterou by prezident měl znát
Foto: Daniela Černá
Popisek: Prezident Miloš Zeman na setkání s občany v Lipníku nad Bečvou v Olomouckém kraji

Bývalý disident Jan Urban má strach o svého přítele Tomáš Hradílka. Hradílek je podle jeho názoru muž, který se nikdy nebál vyjevit svůj názor a nebál se stát proti všem. Za komunistů vyzval k odchodu z funkce tehdejšího prezidenta Gustáva Husáka. Drtivá většina populace tehdy mlčela. Hradílek ne. A nemlčí ani dnes, protože má dojem, že Miloš Zeman není dobrým prezidentem a neměl by v úřadě pokračovat. Rozhodl se proto držet hladovku a přimět Zemana, aby svůj mandát neobhajoval. Je tu však problém. To, co se nepodařilo komunistům, se možná podaří Zemanovi. Možná docílí odchodu Tomáše Hradílka.

Celý komentář naleznete zde.

Anketa

Na kterém trhu může dle vás nejvíce růst český export?

2%
91%
2%
1%
1%
hlasovalo: 7009 lidí

K situaci se vyjádřil mluvčí prezidenta Jiří Ovčáček - viz ZDE

„V posledních hodinách se zdravotní stav Tomáše Hradílka začal výrazně zhoršovat,“ varoval Urban v textu na blogu Aktuálně.cz. Požádal proto svého kamaráda, aby hladovku ukončil, žil a dál zastával své pevné názory, kterými může inspirovat další lidi. Urban přitom není zdaleka jedinou osobností, která Hradílka vyzývá, aby hladovku ukončil a žil. Ve stejném duchu se vyjádřil např. bývalý ministr vnitra a disident Jan Ruml, politolog Pavel Šaradín či senátorka Jitka Seitlová.

Hradílek však dává najevo, že to s hladovkou a odporem proti Zemanovi myslí vážně. Hladovku drží už druhý týden a nehodlá přestat, pokud se prezident Zeman nevzdá kandidatury.

„Všichni mě žádají, abych toho nechal – to je ta první reakce. Druhá, že si toho váží. Někteří to dělají oduševněle, že to na mě i osobně působí – třeba biskup Václav Malý. Hovořím se spoustou osobností z dob Charty 77 – od Petra Pitharta přes Jana Rumla až po Danu Němcovou. Naprosto je chápu, že mě od pokračování hladovky odrazují. Na jejich místě bych se pravděpodobně choval stejně. Nic to ale nemění na tom, že jsem rozhodnutý pokračovat dál. Jsem smířený, protože jsem celou věc rok a půl promýšlel,“ prozradil Hradílek v rozhovoru pro server Deník.cz

Celý rozhovor naleznete zde.

Disident má za to, že tato země stojí na křižovatce, která se podobá té z roku 1948, a pokud si zvolí špatnou cestu, bude to velký problém. Chce na to proto upozornit hned v zárodku. Nechce se však upalovat, hladovka je podle něj dostatečným signálem. Rozhodl se pro ni poté, co viděl pasivitu české občanské společnosti po sněmovních volbách a kolem 28. října. Doufá proto, že jeho případný odchod na věčnost s českou společností pohne.

„Nechci, aby to znělo vulgárně, že jsem v případě potřeby ochoten ‚natáhnout bačkory‘, ale takový přístup k tomu já mám. Doufám, že když zemřu a odejdu na onen svět, sehraje to významnou roli v tom, aby už Zeman nebyl zvolený,“ řekl Hradílek.

Na Zemanovi mu nejvíc vadí, jak rozděluje společnost. Neví, jak dlouho bude žít, ale má určitou naději, že to bude dost dlouho na to, aby Zemanem pohnul. Pokud s ním nepohne, může být s Českem zle. „Pokud budou Zeman s Babišem úspěšní, začne se oklešťovat naše zastupitelská demokracie – viz stačí nám 101 poslanců, Senát není potřebný nebo přímá volba starostů. Jasně se ukazuje, že by jim vyhovoval směr, který ze státu udělá firmu. Ale stát není firma. Stát je demokratická společnost. A to musí zůstat zachované,“ zdůraznil.

Prezident Miloš Zeman však už dal najevo, že Hradílkovi neustoupí. Při své cestě Olomouckým krajem, o které tradičně obsáhle informoval i server ParlamentníListy.cz, Zeman prohlásil, že názor jednoho člověka, Tomáše Hradílka, není důležitější než názor 113 tisíc občanů, kteří podepsali jeho druhou prezidentskou kandidaturu. Zeman to řekl přímo samotnému Hradílkovi v Lipníku nad Bečvou.  

Současně však Zeman potvrdil Hradílkovy obavy o osud této země, když promluvil o možném zrušení Senátu.

„Senát není posvátná kráva. A nejjednodušším způsobem, jak dosáhnout toho, aby Senát nerozhodoval o nesmyslech, je Senát zrušit. Nicméně odpůrci tohoto návrhu právem říkají, že to nejde, neboť kapři si nevypustí svůj rybník. A o rozpuštění horní komory musí rozhodnout obě komory Parlamentu. Jako vždy jsem objevil geniální řešení. To spočívá v metodě, kterou nazývám vyhladovění Senátu. Státní rozpočet je jediný zákon, který schvaluje pouze Poslanecká sněmovna a který neprojednává Senát. V návrhu zákona o státním rozpočtu je nicméně kolonka, která se jmenuje výdaje Senátu. Co brání poslancům, aby tyto výdaje patřičně omezili? Nebudu říkat na nulu, i když i to by bylo možné, čistě teoreticky, ale řekněme tak, aby se ze Senátu nestala luxusní cestovní kancelář, kterou Senát do značné míry je – a aby v každém případě došlo k tomu, k čemu došlo ve Švédsku, kde byl Senát zrušen, kdy se senátorům dala doživotní renta; ale v roce 2000 svobodný stát Bavorsko zrušil Senát. A také se nic nestalo. Ani Švédsko, ani Bavorsko se nedostaly do krize, nemají Senát – a panebože, o co přišli,“ uvedl Zeman.  

Když se s Olomouckým krajem prezident loučil na tradiční závěrečné tiskové konferenci, o které server ParlamentníListy.cz také informoval, vyjádřil se na adresu pana Hradílka ještě jednou. Učinil tak v souvislosti s policejním zákrokem proti muži, který chtěl Zemana na setkání „uvítat modlitbou pro Martu. Strážci zákona ho umlčeli, protože narušoval dopředu řádně nahlášené shromáždění.

„Bohužel musím s lítostí konstatovat, že jste byla patrně v Lipníku, usuzujete na tvrzení rodiny Hradílkových, která si stěžuje, že byla perzekvována. Já děkuji policii za jejich zásah, považuji ho za naprosto adekvátní. Podle zákona shromažďovacího nemá právo nikdo rušit řádně povolené shromáždění. Dcera pana Hradílka, jemuž jsem na setkání slušně odpověděl na jeho dotaz, argumentuje, že to byla tichá hudba. To byl ale řev, kakofonie, která naprosto přerušila úvodní projev pana starosty. Je třeba si uvědomit, že tam bylo tisíc lidí, kteří nechtěli slyšet pana Hradílka. Možná byste si i všimla, že občané Lipníku pana Hradílka vypískali, když řekl své jméno,“ sdělil Zeman novinářce, která se ho na zákrok policie zeptala.

Znovu se Zeman k počínání Tomáše Hrdílka vrátil v exkluzivním rozhovoru pro server ParlamentníListy.cz. Přítomnost několika odpůrců na mítinku v Lipníku nad Bečvou označil za připravenou provokaci.

„Myslím si, že to byla předem připravená provokace, na kterou byli tito novináři pozváni. Tuto provokaci organizovala širší rodina pana Hradílka (bývalého disidenta, který drží hladovku proti Zemanově kandidatuře, pozn. red.) počínaje jeho dcerou a jejím přítelem,“ uvedl prezident.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

Sexuální násilí

Jak se v praxi bude dokazovat, jestli byl k souloži udělen souhlas či nikoliv? Nemám nic proti tomu, že jste změnili zákon, ale k čemu to v praxi bude? Co když jedna si budou strany v tom, zda byl udělen souhlas či nikoliv protiřečit?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zdeněk Pohlreich zničil dnešní politiku. „Na plný kule...“

11:08 Zdeněk Pohlreich zničil dnešní politiku. „Na plný kule...“

„To, co mně na tom vadí nejvíc, je to, že tady někdo do tebe něco hustí na plný kule a snaží se tě p…