Stav nebezpečí na Zlínsku končí, Čunek žádá o pomoc veterináře

29.08.2017 14:38

Na Zlínsku dnes o půlnoci skončí 30 dní trvající stav nebezpečí, který v souvislosti s nákazou divočáků africkým morem prasat vyhlásil na konci července zlínský hejtman Jiří Čunek (KDU-ČSL). Hejtman dnes vyzval ředitele Státní veterinární správy (SVS), aby udržel v platnosti opatření přijatá v souvislosti s mimořádným stavem. Jde především o zákaz vstupu do lesů a polí v oblasti nákazy a zachování pachových a elektrických ohradníků kolem ní. Čunek to dnes řekl novinářům. Zprávu přinesla ČTK.

Stav nebezpečí na Zlínsku končí, Čunek žádá o pomoc veterináře
Foto: repro youtube regionalnitelevize.cz
Popisek: Jiří Čunek

„Ty kompetence veterinární správa ze zákona má. Jsme přesvědčeni, že mohou toto opatření vydat. Předpokládám, že jej ředitel Státní veterinární správy vydá dnes odpoledne,“ uvedl hejtman. Reakci veterinární správy ČTK zjišťuje.

O prodloužení stavu nebezpečí, který může hejtman ze zákona vyhlásit pouze na zmíněných 30 dní, požádal Čunek prostřednictvím premiéra Bohuslava Sobotky (ČSSD) minulý týden vládu. Vláda, která to má v kompetenci, však ve věci nerozhodla. Proto mimořádná opatření vydaná hejtmanem pozbudou dnes o půlnoci platnost. Ministr vnitra Milan Chovanec (ČSSD) ve stanovisku pro vládu uvedl, že k prodloužení stavu nebezpečí na Zlínsku nevidí důvod.

Podle Čunka by měli veterináři během jednoho až dvou týdnů povolit posečení 115,5 hektaru plodin v ohnisku nákazy, takzvané červené zóně. Zemědělci je nesměli sklidit, aby měla divoká prasata dostatek potravy a nepřecházela jinam. Posečení plodin v příštích týdnech považuje hejtman za nutné. „Prasata by měla tendenci proniknout zvnějšku za potravou do oblasti nákazy,“ uvedl Čunek.

Jiří Čunek

  • KDU-ČSL
  • ANO křesťanským hodnotám
  • senátor

Tento týden chce hejtmanství dokončit distribuci osmi klecí mezi myslivecká sdružení v ohnisku nákazy. Myslivci do nich budou prasata odchytávat. Odstřel černé zvěře je v červené zóně nadále zakázaný. Počet divočáků v této oblasti se podle hejtmana pohybuje kolem 150. „Pokud se do měsíce nepodaří zlikvidovat prasata v červené zóně, uvažujeme od října o nasazení zkušených lovců, kteří by je mohli začít střílet. Byli bychom rádi, aby do poloviny října v kontaminované zóně nezůstalo ani jedno prase,“ dodal Čunek.

První dva uhynulí divočáci, u kterých se později potvrdil africký mor prasat, byli nalezeni 21. a 22. června na kraji Zlína. Chorobu přenášejí volně žijící zvířata, pro lidi není nebezpečná.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Bitevní stodola.“ Smáli se, ale funguje to. Rusové vyzráli na ukrajinské drony

20:13 „Bitevní stodola.“ Smáli se, ale funguje to. Rusové vyzráli na ukrajinské drony

Válka na Ukrajině přinesla do moderního válčení použití dronů a dalších bezpilotních letounů, které …