Stavba dopravní infrastruktury se dle ministerstva opět zpožďuje

14.04.2015 10:10

Harmonogram výstavby dopravní infrastruktury se opět zpožďuje. Letos se nestihnou zahájit stavby za 60 miliard korun, vyplývá z materiálu, který ve středu vládě předloží ministr dopravy Dan Ťok. Předkládat pravidelně harmonogram stavby silnic, železnic a infrastrukturních projektů na řekách nařídil kabinet loni Ťokovu předchůdci Antonínu Prachařovi.

Stavba dopravní infrastruktury se dle ministerstva opět zpožďuje
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ministr dopravy Dan Ťok

Zatímco Prachař po kritice, že se stavba zejména silnic a dálnic v Česku prakticky zastavila, slíbil rozjet v letech 2014 až 2016 stavby za více než 230 miliard korun, aktualizovaný harmonogram počítá se 200 miliardami korun. Značné množství projektů, celkem za zhruba 60 miliard korun, se přesunulo z kolonky výstavby v letošním roce do výstavby, která začne příští rok. 
   
Mezi nejčastější příčiny přesunu patří podle ministerstva dopravy problémy při výběrovém řízení, včetně odvolání neúspěšných uchazečů k Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže, a problémy při výkupu pozemků. Místo původně avizovaných staveb za 114 miliard korun se tak letos začne s výstavbou projektů za necelých 54 miliard korun. 
   
Zpožďování výstavby dopravní infrastruktury bylo jedním z hlavních důvodů, proč bývalý ministr Prachař úřad opustil. Spolu s problematikou mýta a personální stabilizací Ředitelství silnic a dálnic se dohled nad urychlením výstavby silnic a železnic stal hlavním úkolem Ťoka, který ministerstvo dopravy vede od loňského prosince. 
 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: ste, čtk

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…