Stavět ploty a zdi proti uprchlíkům. Šéf Babišových novin nevidí jiné řešení

19.06.2015 8:18

Nalézt řešení imigrační krize se ve svých komentářích na stránkách českých deníků pokusili šéfredaktor MF Dnes Jaroslav Plesl a ředitel think-tanku Evropské hodnoty Radko Hokovský se svým zástupcem Jakubem Jandou. Zatímco představitelé Evropských hodnot nabízí řadu opatření, řešení šéfredaktora MF Dnes je prosté – bez milosti uzavřít naše území.

Stavět ploty a zdi proti uprchlíkům. Šéf Babišových novin nevidí jiné řešení
Foto: repro foto Youtube
Popisek: Uprchlíci, ilustrační foto

Anketa

Jste pro znovuzavedení kontrol na hranicích? Přímočaře řečeno, pro zrušení Schengenu?

96%
4%
hlasovalo: 57061 lidí

Podstata našeho problému spočívá dle Hokovského s Jandou v pásu nestability a chaosu v našem širokém sousedství, které je zmítáno konflikty, chudobou a přelidněním. A protože prý vše nasvědčuje tomu, že se tyto skutečnosti budou v následujících letech spíše zhoršovat než utlumovat, dá se čekat, že do Evropské unie nebudou směřovat statisíce migrantů ročně, ale miliony.

Představitelé Evropských hodnot proto vidí řešení v napnutí všech našich sil ke zlepšení vývoje v našem okolí. „Musíme priority své zahraniční, rozvojové a humanitární politiky a odpovídající finanční zdroje zaměřit právě do těchto regionů,“ tvrdí Hokovský s Jandou v komentáři zveřejněném na názorové straně Lidových novin.

K tomu prý musíme napnout veškeré diplomatické, a pokud to bude nutné i vojenské úsilí, abychom ve spolupráci se státy v severní Africe vybudovali bezpečné zóny, kam se budou moci uchýlit lidé prchající před násilím a hladomorem ze svých zemí. Do nich pak dle nich budeme moci vracet ty statisíce lidí, kteří k poskytnutí ochrany v EU nesplňují podmínky. Jenom tak si prý budeme moci dovolit poskytovat azyl těm nejpotřebnějším.

Obehnat Evropu zdí

Šéfredaktor MF Dnes Jaroslav Plesl by směrem k uprchlíkům zaujal radikálnější řešení – naše území před uprchlíky bez milosti uzavřít. „Podíváme-li se na současnou situaci bez emocí, musíme si přiznat, že jediným způsobem, jak Evropu ochránit před masivním přílivem imigrantů a s tím souvisícími problémy, je vybudovat na jejich hranicích bezpečnostní bariéru, jakou vystavěl Izrael mezi svým územím a Západním břehem Jordánu. Aby to bylo jasné, mluvíme o plotu a zdi, která je místy vysoká až osm metrů,“ myslí si Plesl.

Dle něj již nyní lze základy tohoto opevnění v reálné podobě obhlédnout na hranicích mezi Bulharskem a Tureckem. A čerstvě také údajně oznámilo záměr stavět plot na hranicích se Srbskem i Maďarsko. Dle Plesla se dá očekávat, že bariéry budou stavět i další evropské státy, které dojdou k závěru, že přijímání uprchlíků přináší více negativního, než pozitivního. Tedy že by se tím spíše situace spíše destabilizovala, než stabilizovala.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: luš

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…