Stávky proti Klausovi a Babišovi. Škoda že je neumíme, posteskl si komentátor

01.05.2015 21:35

Šéfredaktor Deníku Referendum Jakub Patočka, který mezi lety 2003 až 2005 vedl Stranu zelených, si v komentáři uveřejněném právě na zmíněném serveru posteskl nad tím, že se u nás po sametové revoluci vytratilo umění stávkovat. Kdybychom si ho udrželi, prý jsme mohli zachránit České dráhy a možná i dvoje prestižní noviny před oligarchou Andrejem Babišem.

Stávky proti Klausovi a Babišovi. Škoda že je neumíme, posteskl si komentátor
Foto: Neoskosmos.com
Popisek: Řecko zažívá sérii stávek a protestů

Kam zmizely stávky, které si mnozí pamatují z konce roku 1989? Tuto otázku si klade Jakub Patočka, který zdůrazňuje, že stávkovat by se měl naučit každý, kdo miluje svoji práci. Kdy jindy to připomínat než na Svátek práce.

Tlak proti Klausovi by pomohl zaměstnancům i životnímu prostředí, věří Patočka

Kdyby Češi, Moravané a Slezané stávkovali v důležitých momentech, možná bychom leccos zachránili. Autor si to prý uvědomuje vždy, když projíždí kolem chátrajících českých nádraží. Na tomto neblahém stavu má podle jeho názoru podíl např. vláda Václava Klause, která České dráhy řádně „přiškrtila“. Přitom kdyby se zaměstnanci ČD vzepřeli proti propouštění, vláda by jim nakonec musela ustoupit.

„Bylo by to samozřejmě náročné a bez zaručeného výsledku. Surové nenávisti klausovských médií, jíž by čelili, by se jistě nevzdorovalo lehce. Ale mohlo se to podařit. Jistěže by hájili především zájem vlastní, ale jak jsme právě ukázali, hájili by rovněž dostatek zájmů obecných. Mezi nimi i zájem na tom, aby se stávka stala běžnou metodou boje za ohrožená práva zaměstnanců či jiné legitimní obecné zájmy,“ zdůrazňuje Patočka.

Kdyby se úpadek Českých drah podařilo zastavit hned na počátku, udrželo by to v Česku slušnou zaměstnanost a navíc by to pomohlo řešit i ekologickou otázku dneška. S fosilními palivy se budeme muset dříve či později rozloučit a udržení husté železniční sítě by nám v tom jistě mohlo pomoci.

Babiš mohl dostat jasný vzkaz

Podobně mohla stávka pomoci v okamžiku, když zaměstnanci MF Dnes a Lidových novin slyšeli, kdo si je koupil.

„Přesně v momentě, kdy se ohlásilo, že si Mafru kupuje neestébák Bureš, ale nejpozději ve chvíli zveřejnění výhrůžné nahrávky do Lidovek, mohly přece obě kompletní redakce vstoupit do stávky s jasně formulovaným požadavkem redakční samosprávy. Jistěže by tím popřely vše, zač do té doby ve společnosti bezděčně či uvědoměle bojovaly... Ale mohly se ještě věrohodně zaštiťovat zájmem na svobodě novinářů a mohly vyhrát,“ míní autor.

Celý text najdete zde

Zato dnes působí demonstrativní odchody a hanění Andreje Babiše až směšně. Alespoň od lidí, kteří po týdny či měsíce udržovali jeho deníky v chodu. Patočka naráží především na někdejší šéfredaktorku MF Dnes Sabinu Slonkovou a redaktorku Lidových novin Kateřinu Šafaříkovou, která deník nedávno opustila.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

osobnosti ANO

Dobrý den, paní Dostálová, překvapil mě průzkum, podle kterého vás řada lidí nezná. Je pravdou, že já se o politiku dost zajímám a díky PL vás i znám. Ale napadá mě jedna věc, není chybou, že za ANO vystupují stále ti stejní? Babiš-Schillerová-Havlíček, občas vy nebo pan Nacher? Není potřeba, aby ge...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Protiústavní.“ Jana Zwyrtek Hamplová chce umlčení v Senátu hnát výš

21:30 „Protiústavní.“ Jana Zwyrtek Hamplová chce umlčení v Senátu hnát výš

Horní komora Parlamentu se rozhodla sněmovní verzi novely občanského zákoníku ohledně uzavírání part…