Šťavnaté srovnání Zemanova oceněného s Hitlerovým mužem. Sepsal jej Karel Schwarzenberg...

29.10.2015 20:01

Exministr zahraničí Karel Schwarzenberg nechápe, komu všemu udělil prezident Zeman vyznamenání. Na jedné straně ocenil mladíka Petra Vejvodu, proti čemuž předseda TOP 09 vůbec nic nenamítá, ale na druhé straně ocenil i komunistického ministra Miroslava Tomana, a to je v podstatě totéž, jako kdyby dnešní německý prezident Joachim Gauck předal řád nějakému nacistovi za to, jak věrně sloužil Hitlerovi.

Šťavnaté srovnání Zemanova oceněného s Hitlerovým mužem. Sepsal jej Karel Schwarzenberg...
Foto: Hans Štembera
Popisek: Karel Schwarzenberg hovoří

Prezident Miloš Zeman si vysloužil slova chvály, ale i ostrou kritiku za to, koho všechno vyznamenal u příležitosti státního svátku. Zatímco všichni politici a další osobnosti jednoznačně oceňují vyznamenání pro studenta Petra Vejvodu, který položil život, aby zachránil spolužačku, trochu jiné už je to například u Františka Ringo Čecha nebo komunistického ministra zemědělství Miroslava Tomana staršího, jenž svůj post zastával v osmdesátých letech minulého století. A nebyla to zdaleka jediná služba, kterou pro komunistický autoritativní režim vykonal.

Schwarzenberg tu proto vidí paralelu s nacistickým režimem. Je to prý stejné, jako kdyby dnes v Německu vyznamenali někoho, kdo věrně sloužil Hitlerovi a pomáhal mu prodlužovat druhou světovou válku, např. Hjalmara Schachta, nacistického ministra hospodářství. Ten pomáhal Hitlerovi s hledáním zdrojů na válku, poté byl v roce 1946 souzen norimberským soudem a osvobozen, ale nikdy žádné poválečné německé vyznamenání nedostal, byť to byl nepochybně velmi schopný ekonom.

„Byl opravdu věhlasný ekonom, nicméně žádný německý prezident po druhé světové válce nepomyslel ani vteřinu na to, že by Schachta poctil některým z německých vyznamenání. Pan prezident Zeman vyznamenal včera na Pražském hradě pana Miroslava Tomana, ministra zemědělství ve Štrougalově vládě v osmdesátých letech a předsedu České komise pro plánování a vědeckotechnický rozvoj Československé socialistické republiky. A to za zásluhy o stát, jak jsem na Hradě slyšel. Když už si to pan prezident není schopný zapamatovat, někdo by mu měl připomenout, jaký to byl tehdy stát, kterému pan Toman sloužil,“ napsal Schwarzenberg na sociální síti Facebook.

Schwarzenberg doslova napsal:

Hjalmar Schacht byl významný německý odborník na ekonomii a finance. Jeho systém směnek umožnil Hitlerovi zbrojit na druhou světovou válku a zároveň stavět i dálnice a další infrastrukturu. Po válce stanul před norimberským tribunálem a byl nakonec zproštěn viny. Následně byl povolán prezidentem Sukarnem do Indonésie a i v dalších zemích radil tehdejším mocipánům v otázkách státních financí. Byl opravdu věhlasný ekonom, nicméně žádný německý prezident po druhé světové válce nepomyslel ani vteřinu na to, že by Schachta poctil některým z německých vyznamenání. Pan prezident Zeman vyznamenal včera na Pražském hradě pana Miroslava Tomana, ministra zemědělství ve Štrougalově vládě v osmdesátých letech a předsedu České komise pro plánování a vědeckotechnický rozvoj Československé socialistické republiky. A to za zásluhy o stát, jak jsem na Hradě slyšel. Když už si to pan prezident není schopný zapamatovat, někdo by mu měl připomenout, jaký to byl tehdy stát, kterému pan Toman sloužil.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Sežrali“ je na bojišti, teď i v obchodech. Výsměch Rusů nezná mezí

18:05 „Sežrali“ je na bojišti, teď i v obchodech. Výsměch Rusů nezná mezí

Rusko chystá výstavu v moskevském parku Patriot, kde vystaví ukořistěné ukrajinské tanky západní výr…