Štěch: Vládu bez Babiše! Gross musel odstoupit a jeho problémy byly daleko menší

20.02.2018 9:02

Předseda Senátu Milan Štěch (ČSSD) se domnívá, že strana by měla trvat na vládě bez Andreje Babiše (ANO). Nové vedení strany, Jan Hamáček a Jiří Zimola, je pověřeno sjezdem uzavřít dohodu o vládě, následně ji však musí posvětit sjezd nebo stranické referendum. Rozhovor se Štěchem přinesl server Novinky.cz.

Štěch: Vládu bez Babiše! Gross musel odstoupit a jeho problémy byly daleko menší
Foto: Daniela Černá
Popisek: Milan Štěch, předseda Senátu Parlamentu ČR na sjezdu OS KOVO

„Nové vedení si chtělo nechat prostor pro vyjednávání,“ domnívá se Štěch vzhledem k usnesení, kdy si ČSSD nechala otevřená vrátka při vyjednávání větou, že trestně stíhaná osoba je „problém“. On sám navrhoval tvrdší usnesení, v němž mělo zaznít, že ČSSD nepůjde do vlády s trestně stíhanou osobou. 

„Důležité je, že sjezd bude pokračovat v dubnu a k této záležitosti se vrátí. Že se jednat musí, je jasné. Myslím, že naše podmínky musí být zřejmé a nemůžeme z nich ustoupit. Stanislav Gross musel odstoupit a jeho problémy byly daleko menší než Andreje Babiše,“ sdělil Štěch a zdůraznil také to, že sociální demokracie vždy vyžadovala čisté lustrační osvědčení. Andrej Babiš však na Slovensku prohrál soud o tom, zda byl veden v seznamu agentů StB oprávněně. 

Původní text ZDE

„Přijali jsme lustrační princip a nemůžeme se chovat jinak k našim lidem a jinak k němu. Jde o logiku, kterou bychom měli držet. Jak budeme našim členům a veřejnosti vysvětlovat, že se najednou chováme jinak? Budou nás podezírat, že to je za nějaké trafiky nebo jiný prospěch. Trvám na principiálním postupu,“ řekl jasně Štěch.

Následně i zdůraznil, že vláda nesmí zkrátka stát na jedné osobě s takovými problémy. „Jestli na tom hnutí ANO trvá, ať si za to nese odpovědnost,“ dodal.

Závěrem pak Štěch zkritizoval projev prezidenta Miloše Zemana na sjezdu ČSSD, jenž uvedl, že by si sociální demokraté měli říct o posty náměstků a podpořit Babišovu vládu. „Nejsem asi jediný, kdo se domnívá, že se prezidentu toto vystoupení nepovedlo. A jak na sjezdu připomněl jeden delegát, který pracoval ve státní službě, je to v rozporu se služebním zákonem. To, co navrhoval pan prezident, by bylo v rozporu se zákonem,“ poznamenal Štěch, podle jehož slov prezident vystoupil jako mluvčí nebo podporovatel hnutí ANO, nikoliv jako svobodný a suverénní prezident republiky.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Blanárova schůzka se „zakázanými“ médii. Co padlo za dveřmi? Analytik zná odpověď

5:00 Blanárova schůzka se „zakázanými“ médii. Co padlo za dveřmi? Analytik zná odpověď

TÝDEN V MÉDIÍCH Petr Fiala neměl žádné kmotry v pozadí, nikdo mu zadarmo nic nedal a musel se adapto…