Štech bude jednat se zástupci školství o připravovaném rozpočtu

22.09.2017 6:08

Ministr školství Stanislav Štech (za ČSSD) bude dnes se zástupci vysokých škol a školských odborů jednat o přípravě rozpočtu na příští rok. Zástupci školství požadují zvýšení platů všech učitelů o 15 procent, připomíná ČTK.

Štech bude jednat se zástupci školství o připravovaném rozpočtu
Foto: Hans Štembera
Popisek: Profesor Stanislav Štech

Vysoké školy chtějí docílit růstu svého rozpočtu o 4,5 miliardy korun. Koaliční politici jim splnění jejich požadavků přislíbili, ale zatím o tom nerozhodla vláda. Konečný rozpočet ministerstva školství by se měl odvíjet právě od navyšování platů učitelů a ostatních zaměstnanců ve veřejné správě. Kabinet by měl rozpočet schvalovat v pondělí.

Dosavadní návrh ministra financí Ivana Pilného (ANO) počítal v kapitole ministerstva školství na příští rok se 161 miliard bez peněz na růst platů, tedy méně než před prázdninami, kdy to bylo 168 miliard. Letos ministerstvo hospodaří se 156 miliardami korun.

Kvůli nespokojenosti s příjmy a stavem školství jsou odbory už přes dva týdny ve stávkové pohotovosti. Koaliční lídři se mezitím shodli na tom, že výdělky o požadovanou částku zvýší. Pilný kvůli tomu navýšil příjmy navrhovaného rozpočtu pro příští rok o 21 miliard korun proti červnovému návrhu.

Ministerstva také podle Pilného našla pro zvýšení rozpočtu 2018 ve svých rezervách devět miliard korun. Pravděpodobně však nesplní požadavek vysokých škol na růst ve výši 4,5 miliardy korun. Koaliční strany hovoří o třech miliardách korun.

Odbory chtějí do roku 2020 docílit slibu vlády o růstu platů učitelů na 130 procent průměrné mzdy v Česku, která v letošním druhém čtvrtletí činila 29.346 Kč. Polovina pedagogů na prvním stupni základních škol měla pod 29.671 korun, medián jejich kolegů na druhém stupni a středních školách byl jen o 11 korun vyšší. Medián učitelů na vysoké škole byl loni 37.407 korun. Vysoké školy chtějí přidat peníze nejen na platy, ale i na stipendia doktorandů a podporu společensky žádaných oborů.

reklama

autor: mp

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

osobnosti ANO

Dobrý den, paní Dostálová, překvapil mě průzkum, podle kterého vás řada lidí nezná. Je pravdou, že já se o politiku dost zajímám a díky PL vás i znám. Ale napadá mě jedna věc, není chybou, že za ANO vystupují stále ti stejní? Babiš-Schillerová-Havlíček, občas vy nebo pan Nacher? Není potřeba, aby ge...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Protiústavní.“ Jana Zwyrtek Hamplová chce umlčení v Senátu hnát výš

21:30 „Protiústavní.“ Jana Zwyrtek Hamplová chce umlčení v Senátu hnát výš

Horní komora Parlamentu se rozhodla sněmovní verzi novely občanského zákoníku ohledně uzavírání part…