Štěch šel s barvou ven. Senát nechce rozšiřovat pravomoci NKÚ

20.05.2016 16:22

Senát nejspíš neschválí rozšíření pravomocí Nejvyššího kontrolního úřadu (NKÚ), pokud se nezjednoduší systém kontrol. Připustil to dnes předseda horní parlamentní komory Milan Štěch (ČSSD). Uvedl to po jednání s hejtmany, kteří mají podle předsedy Asociace krajů Michala Haška (ČSSD) rovněž výhrady ke zdvojování kontrol stejných věcí.

Štěch šel s barvou ven. Senát nechce rozšiřovat pravomoci NKÚ
Foto: Hans Štembera
Popisek: Předseda Senátu Milan Štěch

„Příliš bych zatím optimistický k tomu, že to schválíme v podobě, v jaké to přišlo z Poslanecké sněmovny, nebyl,“ uvedl Štěch k vyhlídkám zákona o NKÚ. „Nemůžou jenom přibývat kontroly, což znamená vyšší administrativu, a de facto kontroly stejné úrovně,“ podotkl předseda Senátu.

Štěch připomněl, že předlohu nepodpořil ani jeden ze senátních výborů, které se jí zabývaly. Podle něj zatím nebyl naplněn příslib vlády – kontroly zjednodušit a systematizovat, například pokud jde o provádění kontroly stejné věci souběžně různými úřady. Tuto byrokracii je potřeba změnit.

Také podle Haška by vláda měla navrhnout, jakým způsobem se odstraní duplicitní kontroly stejných věcí různými institucemi, které navíc někdy šetření uzavřou s naprosto rozdílnými závěry. Kontroloři by i podle Svazu měst a obcí měli mít ve vztahu k samosprávě v kompetenci pouze kontrolu zákonnosti, nikoliv efektivnosti vynaložených peněz.

NKÚ má podle vládního návrhu zákona získat právo prověřovat například i hospodaření krajů, obcí a jejich příspěvkových organizací. Má navázat na ústavní novelu, kterou Senát zatím nechválil. K jejímu prosazení je třeba třípětinové většiny hlasů. Vládní koalice má ve svých senátních frakcích potřebný počet hlasů, ne všichni jejich členové jsou také členy vládních stran a i v jejich řadách panují k předloze výhrady. V 81členném Senátu zasedá 47 komunálních politiků.

Novela počítá s tím, že NKÚ by měl dostat možnost prověřovat nakládání v podstatě s veškerými veřejnými penězi. Mohl by tak například do státních fondů, zdravotních pojišťoven, veřejných vysokých škol a firem, v nichž má stát, obce nebo kraje nadpoloviční podíl. Samosprávy a některé další organizace by kontroloři měli prověřovat jen z hlediska souladu jejich hospodaření se zákony.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: spa

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…