Štěch v rádiu: O ostřelování Zemana a platech senátorů. Tuší, co tomu řeknou lidé

21.11.2014 17:52

Předseda Senátu Milan Štěch (ČSSD) působí v horní komoře Parlamentu již od jejího vzniku. V nedávných senátních volbách svůj mandát znovu obhájil a znovu se také stal prvním mužem komory. V pátečních Dvaceti minutách Radiožurnálu Českého rozhlasu vysvětloval, jak to bude se zvýšením platů politiků o 14 procent. On by prý platy nezvyšoval. Umí si totiž představit i reakci lidí. Pár slov řekl také k prezidentu Zemanovi a jeho ostřelování.

Štěch v rádiu: O ostřelování Zemana a platech senátorů. Tuší, co tomu řeknou lidé
Foto: Hans Štembera
Popisek: Milan Štěch obhájil své senátorské křeslo také

„Já si myslím, že to není dobrý návrh, protože neodráží situaci v naší zemi,“ poznamenal hned na úvod Štěch. Nejprve je třeba provést takové kroky, aby vzrostly platy všem zaměstnancům, a až se tak stane, bude čas navyšovat i platy ústavních činitelů. Horní komora je však v této věci do značné míry mimo hru. Pokud by totiž Senát zákon vrátil do sněmovny, platy by pravděpodobně vzrostly od nového roku o celých 26 procent. Volání mezi poslanci a senátory po zvýšení platu je ale relativně silné, což přiznal i předseda horní komory. Ty, kteří o tom mluví, ale upozornil, že ekonomická situace nebyla v naší zemi úplně nejlepší, čemuž odpovídá i zmražení platů, k němuž před lety došlo.

Především minimální mzdy jsou v Česku velmi nízké. „Zatímco v Německu je to 38 tisíc, tak u nás je to jen 9 tisíc,“ zdůraznil předseda Senátu. Z jeho úst zazněla i slova o tom, že občanům se nebudou platy politiků líbit asi nikdy, snad jen kdyby byly podprůměrné. Růst platů politiků by byl v pořádku, kdyby mzdy jiných lidí rostly v zásadě dvojnásobnou rychlostí.

O Zemanovi a Ústavě ČR

„Panu prezidentovi se některá vyjádření ne úplně povedla,“ řekl také Štěch ve druhé polovině pořadu. Na druhé straně zdůraznil, že současná pravicová opozice ostřeluje Zemana, aby zakryla vlastní problémy vládnutí za posledních osm let. Zemanův slovník totiž není to nejpodstatnější. Musíme se prý spíše starat o růst ekonomiky a o to, aby se zvyšoval zájem občanů o politiku, aby se dařilo dál rozvíjet demokratické instituce. „Jsou vážnější témata, kterými by se měla média zabývat,“ zdůraznil.

V závěru pořadu došlo i na debatu o změnách Ústavy ČR. Pokud už by k nim mělo dojít, tak by měl Senát dostat více času na projednávání jednotlivých zákonů. V minulosti totiž prokázal, že může pomoci při napravování „legislativních zmetků“. V loňském roce navíc prokázal svou nezastupitelnou roli, když projednával zákony v čase rozpuštění Poslanecké sněmovny.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

4:46 Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

„Přijde k většímu a staršímu bratrovi, protože tak se to tradovalo, a tak moc se mu chce dostat do a…