Stehlíková, Kocáb, Dienstbier... Komentátor se rozepsal o „ministerstvu perel"

02.08.2014 10:08

Komentátor Miroslav Korecký v dnešní MF Dnes píše o ministru pro lidská práva Jiřím Dienstbierovi (ČSSD) jako o „Baronovi Prášilovi". Jeho nápady jsou podle něj často jen okrajováním osobních svobod a návrhy, které nabízí, prý zůstanou většinou neuskutečněny.

Stehlíková, Kocáb, Dienstbier... Komentátor se rozepsal o „ministerstvu perel"
Foto: Ladislav Carda
Popisek: Nezvolený Jiří Dienstbier na 37. sjezdu ČSSD

„Praotec fantastů, baron Münchhausen, známý jako baron Prášil, uměl létat na dělové kouli nebo se zachránit z bažiny tím, že sám sebe vytáhl za vlasy. Takové kousky Jiří Dienstbier zatím nepředvedl, ale věříme, že i to přijde,“ píše Miroslav Korecký.

Komentátor MF Dnes se zaměřil na ministra pro lidská práva v současné Sobotkově vládě a připomněl i některé z těch minulých. „Tito ministři bez věcné portfeje a také fakticky bez podřízených mají jedno společné: obrovskou potřebu pomáhat obětem diskriminace všeho druhu,“ což je podle Koreckého logické a legitimní. Podle něj však mají bývalí ministři pro lidská práva společné i to, že to vzali za špatný konec.

„Pravou šťávu dali opomíjené funkci dva zelení ministři Džamila Stehlíková a Michael Kocáb. Ačkoli seděli ve vládě v čele s konzervativní ODS, padaly z nich neskutečné perly. Zákonný zákaz fyzicky trestat vlastní děti. Žlutý odznak pro těhotné ženy. Povinné výtahy v budovách s více než 4 patry. Kvóty pro ženy v politice. Antidiskriminační zákon. Adopce dětí homosexuálními páry. Anebo státem přidělované bydlení squaterům,“ rekapituluje Korecký některé návrhy ministrů s tím, že sociální demokrat Jiří Dienstbier se vydal v jejich šlépějích.

„Za půl roku ve funkci se pro někoho stal roztomilým vládním fantastou a snílkem o lepším světě, pro jiné zase nebezpečným sociálním inženýrem a ztělesněním toho nejhoršího z profesionálního lidskoprávnictví a kultu politické korektnosti,“ míní Korecký.

Na stránkách MF Dnes komentátor uvádí, že Dienstbier se ve Strakově akademii obklopil ženami a chrlí prý nápady jako „rozbouřený vulkán“. „A cokoli ministr označí za prosazování lidských práv, je obvykle jen okrajováním osobních svobod,“ uvádí Korecký a vyjmenovává, co vše už ministr stačil nabídnout.

Dienstbier tak ve vládě funguje trochu jako černé svědomí sociální demokracie

„Nejprve to byl zákonný nárok na místo v jeslích a ve školce, aby se oba rodiče mohli věnovat kariéře. Potom přišel volební zákon s třicetiprocentní kvótou pro ženy, vynutitelnou pomocí finanční sankce. Pak strategie romské integrace do roku 2020, v níž se sice celkem 206krát hovoří o diskriminaci Romů, ale jejich navrhovaná pozitivní diskriminace v kdečem je cudně zabalena do termínu „pozitivní opatření“, píše Korecký a zmiňuje i další návrhy.

Mezi nimi zákon o referendu či o změně sociálního bydlení, které má údajně na svá bedra převzít stát, a v dohledné době také zákon, který zajistí každému právo na bydlení. „Naposledy se Dienstbier obul do problému, na němž si vylámala zuby celá plejáda fantastů, tedy jak vykoupit prasečák v Letech u Písku na místě někdejšího tábora pro Romy,“ nezapomněl komentátor na další stálici k řešení.

Miroslav Korecký píše, že možná i většina Dienstbierových nápadů se nikdy neuskuteční. Na to jsou prý příliš kontroverzní nebo ekonomicky nereálné. „Dienstbier tak ve vládě funguje trochu jako černé svědomí sociální demokracie: takto bychom vládli, kdyby nám v tom nebránili koaliční partneři, opozice, děravý státní rozpočet – zkrátka objektivní realita,“ napsal Korecký.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: dkr

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

migranti

Dobrý den, prohlášení Nerudové o migrantech jsem taky nepobral. Ale můj dotaz zní, zda se ví, kolik je v ČR aktuálně migrantů? A co si myslíte o migrantech z Ukrajiny? Máme je přijímat?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zdeněk Pohlreich zničil dnešní politiku. „Na plný kule...“

11:08 Zdeněk Pohlreich zničil dnešní politiku. „Na plný kule...“

„To, co mně na tom vadí nejvíc, je to, že tady někdo do tebe něco hustí na plný kule a snaží se tě p…