Stehlíková v Partii hrubě útočila na Zemana. Dienstbier přiznal, že zkříží cestu Chovancovi

09.11.2014 12:12

V nedělní Partii TV Prima se před kamerami setkali ministr pro lidská práva Jiří Dienstbier (ČSSD) a jeho předchůdkyně v této funkci Džamila Stehlíková. Debatovali o stavu lidských práv v Česku. Došlo i na prezidentskou návštěvu Číny a Stehlíková se rozohňovala. Hned na úvod narazili na případ z Duchcova, kde ČSSD uzavřela koalici s radikální DSSS. Stehlíková si v této souvislosti posteskla, že se příliš nezlepšuje sociální úroveň vyloučených obyvatel.

Stehlíková v Partii hrubě útočila na Zemana. Dienstbier přiznal, že zkříží cestu Chovancovi
Foto: wikipedia.org
Popisek: Džamila Stehlíková

„Mě mrzí, že se kdekoliv v celé republice našel sociální demokrat, který byl ochoten jednat s DSSS, protože ČSSD vždy odmítala nenávist a soudila, že lidská práva mají být pro všechny stejná,“ prohlásil ministr ke kauze, která se po komunálních volbách rozohnila v Duchcově na Ústecku, kde si novopečený starosta za ČSSD vybral ke spolupráci Dělnickou stranu sociální spravedlnosti (DSSS).

Stehlíková k tomu dodala, že na severu Čech extremisté neuspěli poprvé. „K jejich protestům se připojili i normální lidi z lokalit, kde se neřešili sociální problémy. Vidím to jako symptom toho, že vláda musí řešit začleňování do společnosti nejen na regionální, ale i na vládní úrovni,“ uvedla exministryně. „Sociální situace vyloučených Romů bohužel nestoupá,“ posteskla si.

Dienstbier v této souvislosti prohlašoval, že problémy v Česku prohlubovaly pravicové vlády svou nešetrnou politikou v sociální oblasti. Tato vláda by jim měla dát prostor k dosažení vyššího vzdělání, řešit problematiku příliš velkého zadlužení rodin a podobně. Varoval však, že to bude běh na dlouhou trať.

Pětadvacet let české svobody a Zemanova sprostota

Následně hosté debatovali o 25. výročí sametové revoluce. Dienstbier se na popud moderátorky vyjádřil i k návštěvě prezidenta Zemana v Číně a zdůraznil, že mezi udržováním obchodních vztahů a prosazováním lidských práv nevidí rozpor. „Zcela jistě bychom se tam neměli učit, jak se stabilizuje společnost,“ uvedl.

„Já především nerozumím pozici současné vlády, která má sociálnědemokratického premiéra. Cestičku Zemanovi v Číně zametal ministr zahraničních věcí Lubomír Zaorálek, který se v Číně ohýbal v pase před komunisty a fakticky popřel odkaz Václava Havla,“ rozčílila se Stehlíková.

Dienstbier se ale bránil, že debata o lidských právech stále probíhá a neopomíjí je ani ministr Zaorálek. Na příkladu vlastní rodiny pak Dienstbier ukázal, jak významná byla pro český disent podpora západních státníků. Existují ale i horší věci v podání hlavy státu. „Já myslím, že nás poškozují jiné momenty, například některé chování našich státníků, které překračuje uznávané meze,“ dodal.

Bývalá ministryně hodnotila Hovory z Lán Českého rozhlasu z minulého týdne trochu jinak. Paradoxně já mám pana prezidenta za ten projev v Lánech ráda, kontrovala Stehlíková. Zeman totiž ukázal, že se čas od času dopouští „úletů“ a nemusíme ho tedy brát tak vážně. Miloš Zeman se tak prý sám diskvalifikoval. „Opravdu je opilcem z Pražského hradu. Dopadl jako Boris Jelcin kdysi. A ještě víc než alkoholem se možná opíjí mocí,“ podotkla Stehlíková.

Dienstbier se pak před kamerami bránil, že vláda sice chystá změny Ústavy, ale rozhodně to nesouvisí s tím, jak se Miloš Zeman vyjadřoval v posledních dnech. Revize Ústavy je podle jeho názoru třeba i bez prezidentových excesů, na čemž se podle Dienstbiera shodli i koaliční experti.

Vojtěch Filip v Rusku a situace v ČSSD

Od Miloše Zemana diskutující přešli k cestě šéfa komunistů Vojtěcha Filipa do Ruska na pozvání politika zatíženého západními sankcemi. Podle Dienstbiera šlo sice o exces, ale to nic nemění nic na tom, že vláda drží jednotný postoj se zbytkem EU, která neuznala anexi Krymu a další kroky Ruské federace.

Pak se téma náhle změnilo. Na dotaz moderátorky Dienstbier potvrdil, že na jarním sjezdu ČSSD hodlá kandidovat na post statutárního místopředsedy strany, ačkoli premiér Sobotka již dal najevo, že by na tomto postu raději viděl současného ministra vnitra Milana Chovance. „Jsem přesvědčen, že ČSSD potřebuje zásadní reformu a jsem připraven nabídnout alternativu,“ oznámil ministr. Zároveň ale ve studiu ujišťoval, že plně respektuje Bohuslava Sobotku jako předsedu strany a premiéra a věří, že se mu podaří nejvyšší post ve straně obhájit.

V této souvislosti se dotkl i kvót pro ženy v politice. ČSSD takové kvóty má. Stehlíková prohlásila, že by to do budoucna mohlo být i téma pro vládu, a to i kvůli mužům, protože existují oblasti, kde jsou pánové v menšině.

Vládní spory

Hosté se vyjadřovali také ke sporům ve vládní koalici mezi ministrem financí Andrejem Babišem (ANO) a ministrem zdravotnictví Svatoplukem Němečkem (ČSSD). Dienstbier se snažil hloubku sporů zlehčovat, přičemž odkázal i na páteční vyjádření premiéra Sobotky, že se žádný koaliční spor nekoná. Ministr také dodal, že údajně předražený nákup přístrojů ve Fakultní nemocnici v Ostravě prověřila nejedna kontrola a vše se zdá být v pořádku. Takto se prý hájí sám ministr Němeček.

Stehlíková to ale viděla trochu jinak, podle jejího názoru dojde k nějaké rošádě ve vládě, protože Andrej Babiš není člověk, který by snadno ustupoval z projevených názorů. A bude záležet na tom, jak premiér situaci vyřeší. „Možná to prospěje českému zdravotnictví,“ řekla.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

migranti

Dobrý den, prohlášení Nerudové o migrantech jsem taky nepobral. Ale můj dotaz zní, zda se ví, kolik je v ČR aktuálně migrantů? A co si myslíte o migrantech z Ukrajiny? Máme je přijímat?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Provokace.“ Zmizelo to. Odkryto po smrti Josefa Laufera

4:40 „Provokace.“ Zmizelo to. Odkryto po smrti Josefa Laufera

Po smrti zpěváka Josefa Laufera mnozí připomínají jeho píseň o Svobodné Evropě a kapitánu Minaříkovi…