Steiner: Vedení ROP Severozápad musí pryč. Pak se bude čerpat dál

07.06.2012 17:11

Skupina kritiků čerpání evropských dotací ve čtvrtek vyzvala vedení úřadu ROP Severozápad k odchodu. Podle nejznámějšího z kritiků, bývalého úředníka ROP Severozápad Leo Steinera (KDU-ČSL), je to první krok k vyřešení problémů úřadu a záchraně evropských dotací.

Steiner: Vedení ROP Severozápad musí pryč. Pak se bude čerpat dál
Foto: tan
Popisek: Exúředník dotačního úřadu Severozápad Leo Steiner

Novinářům ve čtvrtek skupina kolem Steinera představila program opatření, která je podle nich nutné udělat, aby čerpání dotací mohlo na podzim pokračovat. ROP Severozápad v pondělí pozastavilo ministerstvo pro místní rozvoj. Podle ministerstva mohlo jít o systémové selhání.

Steiner předložil soupis opatření k nápravě

Podle Steinera je potřeba udělat změny během léta. Soupis potřebných kroků nabídl novinářům v prezentaci a čítá zhruba deset položek. Základem je podle něj odstoupení Výboru Regionální rady, který tvoří celkem 16 krajských zastupitelů z Ústeckého a Karlovarského kraje. Po sérii opatření by mělo podle něj čerpání začít fungovat.

"Na podzim můžeme zase začít v upraveném systému, stát nás to bude nějaké korekce, ale pojede to dál a správně," řekl dnes novinářům Steiner. Z úřadu odešel koncem května a od té doby vede s vedením dotačního úřadu i krajskými politiky otevřenou válku.

Zároveň zaznívají z komunální politiky hlasy, že kritika může nadělat víc škody než užitku. Steiner tlak připouští, ale odmítá se mu podvolit. "To, že se tu kradlo, za to nemůže Steiner ani další lidé, kterým se to nelíbí. Je potřeba napravit systém," prohlásil. Společně s ním vystoupilo několik dalších kritiků, kteří se k němu v posledních týdnech přidali, jde vesměs o drobné podnikatele nebo zástupce občanských iniciativ. Žádné konkrétní důkazy o pochybeních ale neprezentovali, spíš hovořili o svých zkušenostech ze střetu s údajným politickým kartelem, který prý dotace ovládá.

Kontroly z Kalouskova ministerstva

Na dotačním úřadu je v posledních týdnech rušno. Kontroluje ho ministerstvo financí, minulý pátek si pro dokumentaci ke čtyřem projektům přišla policie a celý tento týden jsou na kontrole úředníci Evropské komise. Řeší deset nejproblémovějších projektů, které vytipoval ministerský audit a u nichž by žadatelé dokonce měli vracet část dotací. ROP Severozápad přerozděluje 19 miliard korun, z toho 16 miliard korun je už pod smlouvami.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: pas, čtk

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Úplně jinak. Reforma „slovenské ČT“ tak, jak se o ní nepíše

12:53 Úplně jinak. Reforma „slovenské ČT“ tak, jak se o ní nepíše

Na Slovensku je rušno kolem veřejnoprávních médií. „Největší likvidátoři svobody slova se dnes pasuj…