Štěnice vám nic neudělají, paní. Drsná reportáž z ostravských bytů Zdeňka Bakaly

09.07.2015 17:17

Jak se o své byty stará společnost RPG Byty, která je největším vlastníkem bytů na Ostravsku, popisuje reportáž novinářky Saši Uhlové na levicovém serveru Denikreferendum.cz. Uhlová nejprve přináší hořce humornou příhodu, která celý stav zřejmě docela dobře popisuje.

Štěnice vám nic neudělají, paní. Drsná reportáž z ostravských bytů Zdeňka Bakaly
Foto: Ostrava.cz
Popisek: Ostrava

Jedna žena, když se do jednoho z bytů patřícího RPG Byty nastěhovala, zjistila, že má v bytě plíseň a štěnice. Šla si tedy stěžovat do RPG Byty, společnosti, jež byty spravuje. Seděl tam chlap, který – když mu to řekla – ji odbyl: „Štěnice? To nic nedělá, to žere jen zeď.“

Štěnice? To nic není, to jen žere zeď

Vrátila se tedy domů, nasbírala štěnice do pytlíku a pak šla opět do RPG, kde štěnice vysypala na stůl. Lidé v kanceláři z toho byli zděšení a začali křičet. Ona jim ale řekla: „To nic nedělá, to jen žere zeď!“

Uhlová se setkala s nájemníky žijícími v ostravské čtvrti Kunčičky. Noví nájemníci se sem nehrnou. I když to tu na první pohled vypadá hezky, místo má špatnou pověst. Je tu dokonce poměrně hodně volných bytů. Společnost RPG je prý obsazuje lidmi, kteří nemají kam jít. „Tedy Romy z ubytoven,“ píše Uhlová s tím, že problém není v tom, že sem přicházejí romské rodiny, nýbrž v tom, že přichází velký počet rodin, které dosud žily v sociální izolaci na ubytovně, kde panovala jiná pravidla. To prý vadí i romským rodinám, které jsou zde integrované.

Stamiliony od státu do Bakalovy kapsy

Podle odhadu žije v bytech RPG v Ostravě-Kunčičkách až devadesát procent Romů. Romské rodině z ubytovny prý RPG nenabídne byt v nějaké lepší lokalitě, například v Ostravě-Porubě, ale soustředí je do předem určených míst, kde pak vznikají ghetta.

Uhlová připomíná, že nájmy jsou pro obyvatele Ostravska, kde lidé vydělávají mnohem méně než třeba v Praze, drahé. Proto je třeba, aby nájemníky podporoval pomocí příspěvku na bydlení stát. Část příspěvků jde sice na energie, nicméně většina nájmy. „Podle odhadů Sdružení nájemníků BYTYOKD.CZ putuje ročně z příspěvků na bydlení od státu do RPG až čtyři sta milionů korun,“ uvádí Uhlová.

Jedním z problémů bytů RPG jsou prý nová okna. Jsou trojdílná a dají se otevírat jen uprostřed. „Dali nám sem ta nejlevnější okna, která ani nejdou nastavit na mikroklimatizaci. Nedají se také umývat zvenku, pokud člověk nevyleze na parapet. A víte, co mi řekli na RPG? Mám si prý zavolat požárníky, ať mi to umyjou!“ cituje Uhlová nájemnici, která bydlí ve třetím patře.

Celý text je ZDE


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

Sexuální násilí

Jak se v praxi bude dokazovat, jestli byl k souloži udělen souhlas či nikoliv? Nemám nic proti tomu, že jste změnili zákon, ale k čemu to v praxi bude? Co když jedna si budou strany v tom, zda byl udělen souhlas či nikoliv protiřečit?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zdeněk Pohlreich zničil dnešní politiku. „Na plný kule...“

11:08 Zdeněk Pohlreich zničil dnešní politiku. „Na plný kule...“

„To, co mně na tom vadí nejvíc, je to, že tady někdo do tebe něco hustí na plný kule a snaží se tě p…