Štěpán nepřevlékal kabáty, takových je málo, říká profesor Krejčí. Proto se pak prý hodil propagandě

23.03.2014 18:02

Miroslav Štěpán nepatřil mezi převlékače kabátů a takových lidí je málo. I tímto pro ParlamentníListy.cz zhodnotil postavu někdejšího vrcholného komunisty politolog a poradce premiérů Adamce a Čalfy profesor Oskar Krejčí. Podle europoslance KSČM Miloslava Ransdorfa se Štěpán stal obětí událostí tehdejší doby.

Štěpán nepřevlékal kabáty, takových je málo, říká profesor Krejčí. Proto se pak prý hodil propagandě
Foto: Radmila Zemanová-Kopecká
Popisek: Oskar Krejčí

Bývalý člen předsednictva ÚV KSČ, velitel Lidových milicí v Praze a vedoucí tajemník pražského Městského výboru KSČ Miroslav Štěpán zemřel v neděli v necelých 69 letech. Podlehl rakovině. Štěpán byl jediný vrcholný komunista, který byl za své kroky pravomocně odsouzen.

Důvodem k jeho odsouzení byl rozkaz k rozehnání protirežimních demonstrací v Praze v lednu 1989. Během listopadových událostí toho roku se „proslavil“ svým projevem před dělníky v pražské továrně ČKD, kde řekl, že v žádné zemi neexistuje to, aby patnáctileté děti určovaly, kdy má odejít prezident. Dělníci ho za to vypískali.

Charta 77 jako sekta plná blouznivců

Zatčen byl ještě v roce 1989 a následujících dvaadvacet měsíců strávil ve vězení. Po pádu komunistického režimu a svém propuštění z vězení se věnoval obchodních aktivitám, ale i politice. Založil totiž Stranu československých komunistů. V loňském roce vydal knihu svých pamětí „Můj život v sametu aneb Zrada přichází z Kremlu“.

V knize se mimo jiné rozmluvil o Václavu Havlovi, Chartě 77 i sametové revoluci, která se podle něho uskutečnila za podpory části StB i některých komunistických funkcionářů.

Stal se obětí tehdejších událostí

ParlamentníListy.cz oslovily některé osobnosti a politiky, aby úlohu a osobnost Miroslava Štěpána zhodnotily.

Podle europoslance za KSČM Miloslava Ransdorfa už nebylo Štěpánovi v jeho době dáno. „Dostal se do vleku těch známých událostí a nakonec se stal i obětí těchto událostí. Myslím si, že to je asi tak všechno, co se k tomu dá říci,“ řekl ParlamentnímListům.cz Ransdorf.

Obsáhleji se k úloze a činnosti Miroslava Štěpána vyjádřil politolog a někdejší poradce premiérů Ladislava Adamce a Mariány Čalfy profesor Oskar Krejčí. „Poznal jsem ho jako předsedu Mezinárodního svazu studentstva, kde se rozhodně představil jako velmi schopný organizátor. Jeho přechod do stranické práce byl spojen s určitým zklamáním, protože on očekával, že půjde na ÚV, ale stal se tajemníkem pražského městského výboru strany a po odchodu Antonína Kapka se stal předsedou pražské organizace a z titulu této funkce i členem předsednictva ÚV KSČ, kde představoval nejmladší prvek ve stranickém vedení,“ uvedl pro ParlamentníListy.cz profesor Krejčí.

Měl představovat mladý reformní proud, ale nasadil nejkonzervativnější linii

„Očekávalo se od něho, že bude představovat spíše mladý reformní proud, protože měl obrovské životní zkušenosti díky tomu, že jako předseda Mezinárodního svazu studentstva objel v podstatě celý svět a nikdo jiný se s ním nemohl porovnávat. K mému velkému překvapení nasadil tu nejkonzervativnější linii,“ konstatoval Oskar Krejčí.

Jenže právě ten radikálně konzervativní prvek byl prý ze strany Štěpána spíše póza. „V krizové situaci se ale ukázalo, že je mu bytostně vlastní, protože se nedokázal přizpůsobit mezinárodní i vnitřní situaci,“ míní.

Byl zneužíván v propagandě

„Na druhou stranu je potřeba říct, že Miroslav Štěpán nepatřil mezi převlékače kabátů a takových lidí je málo,“ ocenil Krejčí.

Štěpán podle něho patřil k nejdůležitějším figurám událostí 17. listopadu a pak už byl jeho význam v podstatě nulový. „To, že byl zneužíván v propagandě, je už úplně jiná politická hra,“ dodal pro server ParlamentníListy.cz Oskar Krejčí.

Místopředseda KSČM Jiří Dolejš soudí, že se Miroslav Štěpán stal negativním symbolem konce minulého režimu. „Několikrát se snažil vrátit, nadvakrát se snažil vstoupit do KSČM, ale naše cesty se rozešly. Setrval na určitých východiscích, která nejsou východisky KSČM. Jeho strana nikdy nezískala popularitu. Měla sice podobný název, ale odlišný program,“ řekl Dolejš pro ČTK. Podle něj si každý člověk po své smrti zaslouží určitou pietu a pozůstalí soustrast.

Naopak třeba Alexandr Vondra byl ve svém vyjádření pro ČTK velmi strohý. „Tento pán mi nestojí za žádný komentář,“ uvedl pouze bývalý disident a exministr obrany Vondra.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Radim Panenka

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…