Sterilizace je zastaralý a nehumánní požadavek zasahující do zdraví i tělesné autonomie, tvrdí zástupce transsexuálů

14.02.2017 7:44

Ministr zdravotnictví Miloslav Ludvík (ČSSD) je proti tomu, aby se nastávající maminky označovaly jako „těhotná osoba“. Nepodporuje tak trend, který se nyní začíná prosazovat ve Velké Británii. O případu píší dnešní Lidové noviny.

Sterilizace je zastaralý a nehumánní požadavek zasahující do zdraví i tělesné autonomie, tvrdí zástupce transsexuálů
Foto: pixabay.com
Popisek: Těhotná žena, ilustrační foto

„Podle mě je to velmi špatný krok, rozhodně nic takového nepodporuji, a jsem dokonce striktně proti. Přijde mi, že už je to za hranicí normálu,“ sdělil listu ministr zdravotnictví Miloslav Ludvík (ČSSD).

Takto rázně reagoval na dotaz, zda Česko neuvažuje jít ve stopách Velké Británie. Tedy alespoň v tom směru, že britské rodičky se možná již brzy setkají s výhradním oslovením „těhotná osobo“. Doporučuje to Britská lékařská asociace.

Jak již LN informovaly, oslovení „maminko“ by podle ní mohlo urážet transgender občany, tedy například ženy, které podstoupily změnu pohlaví na mužské, ale jsou ještě schopné porodit. Že se nejedná o problém, který by měl trápit českou společnost, si myslí i ministr pro lidská práva a rovné příležitosti Jan Chvojka (ČSSD).

List upozorňuje, že v Británii by mezi nastávajícími maminkami v čekárně porodnice mohl sedět těhotný muž. Ženy, které se cítí být mužem, si v Británii mohou nechat změnit pohlaví v úředních dokumentech. A to aniž by prodělaly chirurgickou změnu pohlaví a nechaly se sterilizovat.

V České republice takový případ nastat nemůže. Když u nás chce transčlověk (jednotlivec, který se neztotožňuje se svým biologickým pohlavím a touží být opačného pohlaví) příslušnou změnu v dokladech, musí podstoupit sterilizaci. „Je to zastaralý a nehumánní požadavek zasahující do zdraví i tělesné autonomie,“ domnívá se Viktor Heumann z organizace Trans*parent, bojující za práva transkomunity.

List poukazuje na to, že britská společnost šla ve své benevolenci ještě dál. V současnosti řeší debatu, jestli by doktoři měli používat slovní spojení „nastávající matka“, nebo spíš „těhotný člověk“, aby trans občany neurazili.

„Používat termín těhotný člověk je v rozporu se základními přírodními principy,“ domnívá se gynekolog doc. MUDr. Ladislav Krofta, CSc., s tím, že se jedná o ukázku toho, kam až lidská mysl může zabřednout.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

12:50 Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

„Jedu se setkat s mamkou. Už jsme se léta neviděli. Jsme z Doněcka a já nechci bojovat za Putina. Už…