Štětina studentům: Putin je nepřítel svobody, neinformovaní lidé si to neuvědomují. Mnohokrát mi hrozila smrt

07.05.2014 6:54

REPORTÁŽ Senátor a kandidát do Evropského parlamentu Jaromír Štětina (TOP 09) navštívil při příležitosti oslav osvobození západočeskou metropoli. Před přednáškou zabývající se ukrajinsko-ruským konfliktem, která se konala na akademické půdě Filozofické fakulty Západočeské univerzity, se zúčastnil pietního aktu u památníku „Díky, Ameriko" na Americké třídě. Věnce zde položilo mnoho výrazných politických osobností, včetně Štětinova spolukandidáta do evropského parlamentu Jiřího Pospíšila, jenž vzdal americkým osvoboditelům hold za doprovodu mecenášky umění Medy Mládkové.

Štětina studentům: Putin je nepřítel svobody, neinformovaní lidé si to neuvědomují. Mnohokrát mi hrozila smrt
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jaromír Štětina

Místnost budovy Západočeské univerzity, kde se Štětinova přednáška konala, byla beznadějně zaplněna. Senátor se studentům nejprve představil, pojednal o práci válečného zpravodaje a těžkých situacích, kterým musel při této profesi čelit. „Mnohdy jsem se ocitl v takřka neřešitelné situaci, kdy jsem byl zajat a před očima jsem měl už jen smrt. Nakonec jsem vyvázl, ovšem několik mých přátel takové štěstí nemělo," popisoval se zármutkem Štětina.

Putin? Prachsprostý diktátor

Poté už se zaměřil na ukrajinsko-ruský konflikt. Senátor úvodem nešetřil kritikou ruské politiky. „Rétorika Ruska se primárně opírá o lži a dezinformovanost," tvrdil a zdůraznil: „Současné Rusko je nepřítelem demokracie a svobody, což si mnozí neinformovaní lidé neuvědomují, zejména ti u nás."

Podle něj se Ruská federace ještě nevymanila z bolševické totality a prý ani nechce. „Putin je prachsprostý diktátor, který zneužívá evropské, stále se vyvíjející demokracie," uvedl a pokračoval: „Neštítí se ničeho," prohlásil Štětina na adresu Kremlu a přesvědčivě dodává: „Ruská armáda zřizuje výcvikové tábory pro Čečence, kteří pak tvoří teroristické bojůvky, jež vyvolávají válečné konflikty v jednotlivých zemích, tak jako tomu bylo právě na Ukrajině."

Ruský okupant - mírotvorce?

Kandidát do Evropského parlamentu také tvrdí, že Rusko vysílá do krizí zmítaných zemí takzvané mírové jednotky s modrými barety, které však nejsou ničím jiným než obyčejnými ruskými okupanty. „Vyvarujme se v tomto případě eufemismů a nazývejme věci pravými jmény," upozorňuje senátor a poukazuje na situaci, která se udála na Krymu: „Nehovořme o vniku vojsk na cizí území, mluvme o nich jako o okupantech." Dále hovořil o ruské diplomacii, která je prý neobvykle až nepředstavitelně hrubá a demagogická.

Na závěr přednášky vyjádřil podporu ukrajinským demonstrantům: „Lidé na Ukrajině už dále nemohli snášet ten bolševismus pocházející z Ruska, semkli se a vyšli bojovat proti zvůli, kterou představuje Putin."

Party místo piva

Celodenní pobyt v Plzni zakončil senátor Štětina v kavárně TOP 09, na akci pro širokou veřejnost s názvem Politika se dělá u piva, kde se měl sejít s veřejností. Hrstka lidí, která by se dala spočítat na prstech jedné ruky, se zde rozrostla o vedení plzeňské TOP 09 včetně kandidáta do Evropského parlamentu, exministra Jiřího Pospíšila. V družném rozhovoru tu strávili hodinku, ve které i přes avizování akce na Facebooku a v některých médiích, se už žádný další zájemce nedostavil…

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: Václav Fiala

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

22:30 Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

Víte, že konferenci konzervativců Viktora Orbána nebo Nigela Farage zakázal v Bruselu komunální star…