Štětina uráží oběti světové války, řekla nám jeho kolegyně. A europoslanec reaguje

03.01.2015 14:07

Oběti druhé světové války si zaslouží náš hluboký respekt. Včetně Rusů a příslušníků dalších národů bývalého SSSR. Je ale smutné, pokud je jejich památka zneužívána v současném budování ruského impéria. Tak europoslanec Jaromír Štětina reaguje na slova své kolegyně Kateřiny Konečné na ParlamentníchListech.cz.

Štětina uráží oběti světové války, řekla nám jeho kolegyně. A europoslanec reaguje
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jaromír Štětina

Mezi našimi europoslanci se na internetu rozhořel nebývalý spor. Vše spustila zpráva, že prezident Miloš Zeman pojede v květnu do Moskvy na oslavy výročí konce druhé světové války. Europoslanec za TOP 09 Jaromír Štětina následně pro ParlamentníListy.cz uvedl odsuzující komentář: „Jet v květnu do Moskvy na pozvání diktátora je urážkou ruských, ukrajinských, čečenských, gruzínských a jiných vojáků, kteří položili životy v boji proti nacismu.“

To však nenechalo klidnou komunistickou europoslankyni Kateřinu Konečnou a na ParlamentíchListech.cz také reagovala. Tvrdila při tom, že je to výjimka, neb prý nemá ve zvyku odpovídat „na nesmysly vyřčené kolegou europoslancem Štětinou“.

Podle Konečné by ale Miloš Zeman hluboce urazil nejen vojáky národností, které Štětina vyjmenovává, ale urazil by také československé odbojáře, kteří bojovali na všech frontách - doma i v zahraničí - a přispěli k vítězství protinacistické koalice, kdyby pozvání nepřijal.

Na slova europoslankyně Konečné zareagoval její kolega obratem na své Facebooku. Odmítl, že by chtěl jakkoliv znevažovat památku obětí druhé světové války, ale vadí mu, že jsou tyto oběti využívány k imperiální politice současného Ruska.

„Byla to strašná válka. Nejvíc obětí neslo Rusko a národy Ruskem okupované. Putin si z obětí dělá rukojmí své imperialní politiky. Je mi líto, že tomu hodlá asistovat i český prezident,“ napsal Štětina na svůj Facebook.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jav

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…