Stíhání Jakeše, Štrougala a Vajnera. Padlo podezření ohledně znalců

27.10.2020 17:54

Jan Hrbáček se na serveru Ceska-justice.cz věnoval zastavenému trestnímu stíhání Jakeše a spol. Podle něj minimálně jeden ze znalců může být podjatý. Znalci zkoumali duševní stav někdejších komunistických exponentů Lubomíra Štrougala a Vratislava Vajnara kvůli úmrtím na československých hranicích.

Stíhání Jakeše, Štrougala a Vajnera. Padlo podezření ohledně znalců
Foto: Hans Štembera
Popisek: Miloš Jakeš

Hrbáček ve svém textu upozorňuje na to, že jeden ze znalců byl aktivním komunistou, druhý byl režimu loajální. A právě na základě posudků těchto dvou znalců stíhání komunistických exponentů zastavil státní zástupce. Mohlo by tak dojít ke zvratu v celém případu. Stíhání komunistických pohlavárů bylo zahájeno loni v listopadu Úřadem pro dokumentaci a vyšetřování zločinů komunismu. Expolitici z období komunistické éry byli vinění za zneužití pravomoci. Hrozilo jim dva až deset let vězení.

Miloš Jakeš, bývalý generální tajemník Komunistické strany Československa, zemřel ve věku 97 let letos v červenci. Bývalý ministerský předseda Lubomír Štrougal a bývalý ministr vnitra Vratislav Vajnar prý trpí duševní chorobou.  

Anketa

Souhlasíte se zákazem vycházení od 21 do 5?

61%
39%
hlasovalo: 29132 lidí
„Pro zastavení stíhání byly klíčové posudky dvou znalců: primáře psychiatrie Ústřední vojenské nemocnice v Praze Vlastimila Tichého a primáře psychologie Jiřího Kloseho v oborech: zdravotnictví pro odvětví psychiatrie a zdravotnictví a odvětví psychiatrie, specializace klinická psychologie. Oba komunističtí exponenti jsou polymorbidními pacienty a podle znalců trpí demencí Alzheimerova typu. Závěry znalců se u Štrougala a Vajnara v podstatě neliší, Štrougal je ve stadiu mírném až středním, Vajnar ve stadiu mírném,“ píše Hrbáček. Oba muži podle posudků nejsou schopni chápat dostatečně smysl trestního řízení.

„Státní zástupce Tomáš Jarolímek tyto závěry posudků bez námitek přijal,“ dodal Hrbáček, jenž nyní poukazuje na možnou podjatost Tichého a Kloseho. 

„Primář psychiatrie Ústřední vojenské nemocnice v Praze – plukovník Vlastimil Tichý – byl totiž před rokem 1989 příslušníkem Československé lidové armády a byl také členem Komunistické strany Československa, jak dokazují archivní dokumenty, ke kterým se (server) Česká justice dostala. Tedy Tichý byl prokazatelně členem stejné partaje, ze které se rekrutovali oba podezřelí exponenti předlistopadového režimu, na které zpracovával znalecký posudek. Primáře psychologie Ústřední vojenské nemocnice v Praze – plukovníka Jiřího Klose – dle archivních dokumentů náčelník ÚVN Jozef Sabo tituloval také soudruhem,“ píše Hrbáček s tím, že členem strany ale prý Klose nebyl. Podle dostupných vyhodnocených kádrových materiálů má však jmenovaný předpoklady pro styk se státním tajemstvím. 

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

12:50 Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

„Jedu se setkat s mamkou. Už jsme se léta neviděli. Jsme z Doněcka a já nechci bojovat za Putina. Už…