Stihne Sobotku Nečasův osud? Deník vydává varování

13.06.2014 14:48

Uplynul rok od zatýkání na Úřadu vlády, které odstartovalo strmý pád tehdejšího premiéra Petra Nečase a vlastně i celé ODS. Hmatatelných výsledků zatím mnoho není, ale každopádně se proměnila atmosféra ve společnosti. Deník.cz varuje, že právě na to by neměla zapomínat momentálně vládní ČSSD. Některé indicie totiž naznačují, že ani tato strana není vůči podobné kauze imunní. Velký úkol prý leží před ministrem Jiřím Dienstbierem (ČSSD).

Stihne Sobotku Nečasův osud? Deník vydává varování
Foto: Hans Štembera
Popisek: Bohuslav Sobotka a Jiří Dienstbier

ODS se po zásahu policie na Úřadu vlády v loňském roce potácí na hranici volitelnosti. V předčasných sněmovních volbách, ani ve volbách do Evropského parlamentu strana nezískala ani deset procent hlasů. Pamatuje přitom roky, kdy byla schopna ve volbách získat hlasy více než třiceti procent občanů. A ČSSD v čele s premiérem Sobotkou by si podle serveru měla dát pozor, aby neskončila stejně.

Dienstbierův plán

Strana sice předčasné volby vyhrála, ale s nijak oslnivým výsledkem. A současný ministr Jiří Dienstbier, jenž stojí v čele Legislativní rady vlády, již tehdy řekl, že volební výsledek ČSSD ovlivnili i politici jako Petr Hulinský či Miroslav Poche v Praze, nebo někdejší hejtmanka ČSSD v Ústeckém kraji Jana Vaňhová se svým partnerem Romanem Houskou. Ten byl na podzim zastřelen. Další jmenovaní však v politice působí dál a sociální demokraté prý proto musí ukázat, že boj s korupcí míní vážně.

Klíčovou roli by v tom mohl sehrát právě ministr Dienstbier, který spolu se svým týmem připravil legislativní plán vlády. Podaří se tedy oslabit korupční vlivy?

„Letos je podstatná novela o střetu zájmů, předložení zákona o financování politických stran. Klíčový bude zákon o prokazování původu majetku i nová norma o státním zastupitelství. Zcela zásadní protikorupční předpis je zákon o státní službě, protože nezávislá, kvalifikovaná a stabilní státní správa je základní předpoklad, aby se ve veřejném sektoru nerozhodovalo korupčně, ale tak, aby z toho profitovala celá Česká republika," popisuje ministr Dienstbier cestu, kterou se bude vláda ubírat, aby občanům ukázala, že chce zůstat nezanedbatelnou politickou silou v zemi.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…