Stínová vláda slibuje spolupráci ministerstev v ekonomické diplomacii

14.05.2013 15:45

Hladké budoucí spolupráci mezi ministerstvy zahraničí a průmyslu a obchodu v otázce ekonomické diplomacie by mohla pomoci "smlouva o smlouvě budoucí" mezi nynějšími stínovými ministry ČSSD. ČTK to dnes řekl stínový ministr průmyslu Milan Urban. Jde o hospodářskou diplomacii.

Stínová vláda slibuje spolupráci ministerstev v ekonomické diplomacii
Foto: Hans Štembera
Popisek: Milan Urban

Dohoda s jeho kolegou Lubomírem Zaorálkem, pokud "s pokorou dostaneme důvěru voličů", by měla podle Urbana jasně definovat mechanismus budoucí spolupráce obou resortů. Pokud ČSSD ve volbách dostane podporu a oni se stanou ministry, měla by kooperace ministerstev fungovat "od první hodiny".

"Víc než dvacet let se tady Ministerstvo zahraničních věcí (MZV) a Ministerstvu průmyslu a obchodu (MPO) tak trochu přou o kompetence. Je to známá věc," řekl Urban. ČR, jako malá, proexportně orientovaná ekonomika si podle něj takový spor nemůže dovolit.

Podle Urbana by dohoda měla zaručit existenci pozic obchodních radů v destinacích potenciálně důležitých pro český export, například v Brazílii, Rusku, Indii, Číně, Turecku a dalších státech. Na jejich výběru by se podílelo MZV i MPO tak, aby mezi nimi byli i lidé ze soukromé sféry, kteří mají konkrétní znalosti a zkušenosti. "Mohli by mít v rámci velvyslanectví nějaký autonomní rozpočet," předpokládá stínový ministr průmyslu.

V dalších teritoriích by české hospodářské zájmy hájili zaměstnanci nové agentury, která by mohla vzniknout z CzechTradu a CzechInvestu. "Plnili by obojí funkce, jak export ven, tak investice dovnitř," řekl Urban. Těmto zaměstnancům by MZV poskytovalo podmínky k práci.

Spor o podobu ekonomické diplomacie stále trvá

Spor mezi MZV a MPO o podobě ekonomické diplomacie trvá už delší dobu. Letos už špatnou kooperaci obou resortů kritizoval například Svaz průmyslu a obchodu, minulý týden si podobnou kritiku v Poslanecké sněmovně od prezidenta Miloše Zemana vyslechl ministr zahraničí Karel Schwarzenberg (TOP 09).

Loni v březnu nynější vláda schválila exportní strategii ČR do roku 2020. Jejím cílem je snížit závislost českého vývozu na trzích EU, zvýšit počet exportních oborů a zapojit do vývozu více malých a středních podniků, aby export nebyl tolik závislý na několika velkých firmách. Strategie, kterou vypracovalo MPO, definuje 12 prioritních zemí pro český export, jako jsou Brazílie, Čína, Indie, Irák, Ukrajina či Spojené státy. Obsahuje i 25 zájmových zemí, na které má být rovněž upřena zvýšená pozornost.

Ministerstvo zahraničí mělo ke strategii ještě před jejím schválením připomínky. Z tehdejšího vyjádření ministra Schwarzenberga vyplynulo, že ministři na koordinaci svých exportních strategií nespolupracují a své kroky nekoordinují.


 

reklama

autor: dkr, čtk

Ing. Patrik Nacher byl položen dotaz

vedení

Pane Nachere, jste hodně výrazná osobnost a jako jeden z mála z ANO máte podle mě i schopnost se domluvit i s ostatními stranami. Proč tento váš potenciál nevyužijete a nekandidujete do vedení? Nebo to není podle vás možné, když je tam Babiš a jeho nejvěrnější? Podle mě je škoda, že vedení ANO není ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Proboha! Fiala že není ukrajinský premiér? V USA jdou za ním titulky... Padlo po Bidenovi

18:13 Proboha! Fiala že není ukrajinský premiér? V USA jdou za ním titulky... Padlo po Bidenovi

Schůzka Petra Fialy s americkým prezidentem Joe Bidenem ani nevypadá, že byl v Bílém domě přijat pře…