Štípanec Prymulovi: Šíří se chvála, ale i věci z jeho minulosti

22.09.2020 10:04

Profesor Roman Prymula se dnešním dnem stává ministrem zdravotnictví. Premiér Andrej Babiš (ANO) od něj očekává, že zkrotí druhou vlnu koronaviru. Někdejší ministr zdravotnictví za TOP 09 Leoš Heger vzpomíná na Prymulu především jako na vojáka, který vydává rozkazy a očekává, že budou splněny. Profesor Prymula je plukovník v záloze. Server Aktuálně.cz však také připomněl kontakty Romana Prymuly s prezidentem Milošem Zemanem.

Štípanec Prymulovi: Šíří se chvála, ale i věci z jeho minulosti
Foto: Hans Štembera
Popisek: Roman Prymula

„Je to prostě voják. Je to rozhodný člověk, který je zvyklý rozkazovat,“ popsal už dříve Prymulův naturel pro LN exministr zdravotnictví Leoš Heger (TOP 09).

Bývalý náčelník generálního štábu Jiří Šedivý popsal Prymulu jako klidného člověka, který má věci promyšlené dopředu a jako vášnivý šachista promýšlí své počínání. Nejinak by tomu mohlo být i v případě boje s pandemií. Očekává od něj navíc, že bude říkat věci na přímo. „Víte, vojáci říkají věci přímo. Nebalí to do žádné zdvořilostní slupky. Ačkoli je už řadu let z armády, v tomto se nezměnil,“ okomentoval osobní znalost Prymuly už dříve pro LN

To je pozitivní stránka, která by plukovníkovi Prymulovi mohla pomoci v řešení situace.

David Klimeš na serveru Aktálně.cz ale připomněl, že Roman Prymula v minulosti propagoval čínskou medicínu. Doslova napsal, že Prymula je „ambiciózní epidemiolog promořený Hradem i Čínou“.

Na počátku tisíciletí byl Prymula rektorem Vojenské lékařské akademie a už v roce 2009 se vyjadřoval k šíření prasečí chřipky. Tehdy říkal, že si nedovede představit nosit roušku či respirátor dlouhodobě, např. přes půl roku.

Na druhé straně je však třeba říci, že v dnešní situaci je rouška jedním z mála prostředků, který alespoň nějak brání šíření viru.  

Konstatoval také, že Roman Prymula umí národ povzbudit. Ironicky řečeno. „Budeme se muset začít řídit pravidly, bez kterých bychom mohli nakonec umřít všichni,“ prohlásil mimo jiné Prymula.

V roce 2013 před volbami podpořil Stranu práv občanů – Zemanovci, jejímž zakladatelem a čestným předsedou je právě stávající prezident Miloš Zeman.

Kontakty na Miloše Zemana využil o pár let později, kdy se v Hradci Králové pokoušel rozjet centrum čínské medicíny.

To je v západním světě dost rozvinutý koncept, že má nemocnice své centrum pro akupunkturu. A má to velký potenciál. Například čínské výzkumy ukazují, že při použití jehliček je možné snížit dávku anestetika u operací, čímž se šetří peníze, dokonce se dají některé kratší a jednodušší zákroky dělat úplně bez anestezie,“ říkal tehdy Prymula.

V době, kdy byl ministrem zdravotnictví stávající šéf Nemocnice Motol Miloslav Ludvík, se Prymula stal náměstkem na ministerstvu zdravotnictví.

A dnes, 22. září 2020 se Prymula stal ministrem zdravotnictví.  

„Tím základním úkolem, který přede mnou stojí, je stabilizovat stávající epidemiologickou situaci a oploštit tu epidemii. Já bych v tuto chvíli chtěl apelovat na to, abychom zapomněli na politické půtky a abychom alespoň pár týdnů dokázali spolupracovat,“ žádal Prymula z pozice nového ministra zdravotnictví před kamerami ČT.

„Já bych nerad, aby tady pokračovalo toto politikům, kterým se covid stal, abychom si vyčítali, kdo co udělal za chyby. Já bych tady chtěl udělat tlustou čáru,“ pokračoval nový ministr.

Stal se jím i přesto, že má na triku ještě jeden problém. Prymula působil v pozici prokuristy ve firmě Biovemed, kterou vlastní jeho dcera. Z této pozice měl inkasovat desítky milionů korun v době, kdy byl ředitelem Fakultní nemocnice v Hradci Králové, takže se mohl ocitnout ve střetu zájmů.

Na to upozornil i Tomáš Cikrt, někdejší mluvčí ministerstva zdravotnictví.

„Pokud jde o jeho konflikt zájmů, pak jen doplním, že informace a podklady jsem získal z různých – v drtivé většině veřejných – zdrojů. Ale ty nejdůležitější pocházely z obchodního rejstříku a následně jsem je konfrontoval s Registrem oznámení o jiných vykonávaných činnostech, oznámení o majetku nabytém v průběhu výkonu funkce a oznámení o příjmech, darech a závazcích podávaných veřejnými funkcionáři. Do registru jsem nahlédl zcela legálně v souladu se zákonem (na základě žádosti) a následně jsem některé zjištěné informace ve veřejném zájmu publikoval,“ napsal Cikrt.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

koronavirus

Více aktuálních informací týkajících se COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MZ ČR. Přehled hlavních dezinformací o COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MV ČR. Pro aktuální informace o COVID-19 můžete také volat na Informační linku ke koronaviru 1221. Ta je vhodná zejména pro seniory a osoby se sluchovým postižením.

Zcela jiné informace o COVID-19 poskytuje například Přehled mýtů o COVID-19 zpracovaný týmem Iniciativy 21, nebo přehled Covid z druhé strany zpacovaný studentskou iniciativou Změna Matrixu, nebo výstupy Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků.

autor: mp

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

22:30 Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

Víte, že konferenci konzervativců Viktora Orbána nebo Nigela Farage zakázal v Bruselu komunální star…