Stížnost na vystupování Wollnera. „Ten archivář Šustek“, kterého zesměšňoval, píše Radě ČT

19.10.2020 17:45

Srpnové šestihodinové zasedání Rady České televize, na kterém se rozebírala činnost Reportérů ČT, může mít další dohru. Ozval se totiž archivář Vojtěch Šustek, o kterém se v průběhu jednání nevybíravě vyjadřoval pozvaný redaktor Marek Wollner, a žádá na jednání Rady stejný prostor. Učinil tak v dopise předsedovi Rady ČT, který ParlamentníListy.cz mají k dispozici.

Stížnost na vystupování Wollnera. „Ten archivář Šustek“, kterého zesměšňoval, píše Radě ČT
Foto: Repro XTV
Popisek: Novinář Marek Wollner

Více než hodina z tehdejšího jednání Rady ČT byla věnována dvojici reportáží Reportérů ČT ke kauze „udavačka z Lidic“. Tu přišel osobně hájit dramaturg Reportérů Marek Wollner, společně se šéfem zpravodajství Zdeňkem Šámalem a jedním z redaktorů, který se ale nakonec vůbec nedostal ke slovu.

Wollner se Radě uvedl sebevědomým prohlášením „Jestli se neurazíte – já si to budu stejně dramaturgovat po svým“ a vyzval radního Daniela Váňu, profesí historika, ať se postaví do střižny a zkusí si to.

Pak do své obhajoby zamíchal dramatický výklad svého osobního příběhu, jak dělá dramaturga Reportérů už 16 let, zatímco předtím to každý vydržel tak maximálně dva roky, jak se mu do toho na počátku nechtělo, ale Zdeněk Šámal ho přemluvil, a jak to tak dlouho zvládá jen proto, že vždy fanaticky vyžadoval fakta.

„Nezlobte se, že si to myslím. Ale já si myslím, že jsem dobrej novinář, protože vždy dávám přednost faktům před svými názory,“ chválil se.

Poté v následující hodině hájil historika a germanistu Vojtěcha Kyncla, z jehož knihy reportáže čerpaly a který v nich také vystupoval.

Do kontrastu s ním dal právě Vojtěcha Šustka, archiváře, který Kynclovy objevy rozporoval. „Kdybych měl probírat vlastně jako veškeré lapsy toho archiváře Šustka, tak bych se tady vopravdu zdržel hodně dlouho,“ poznamenal mimo jiné.

K Šustkovi a jeho práci se pak posměšně vyjádřil ještě několikrát. Například o jeho článku, který stanovisko jeho zdroje Vojtěcha Kyncla podstatně zpochybnil, se Wollner vyjadřoval posměšně, že vyšel „ve Slánském obzoru, žádném New York Times“. Ostatní účastníci debaty pak Wollnerovi objasňovali, že Slánský obzor je odborná ročenka, kde vycházejí texty přece jen hlubší, než v denním tisku.

Je třeba dodat, že Vojtěch Šustek nebyl jediným, kdo se stal v průběhu jednání Rady terčem Wollnerových pohrdavých poznámek. Reportér ČT zpochybňoval například i Eduarda Stehlíka, který se tématu věnuje třicet let. „On není odborník, on o tom napsal jen popularizační brožuru, žádnou vědeckou studii,“ kroutil hlavou Wollner.

A když se mu historik Váňa pokusil předat svou sepsanou analýzu problému, obořil se na něj Wollner: „Vy mně budete dávat nějakej manuál? Já jsem editor“.

Vojtěch Šustek se však vystupováním Marka Wollnera cítí dotčen, neboť poškodilo jeho profesní jméno. Proto zaslal předsedovi Rady ČT René Kühnovi dopis, ve kterém žádá o stejný prostor při jednání Rady ČT, ve kterém by se mohl ke kontroverzní reportáži vyjádřit.

Současně se musí bránit proti slovům Marka Wollnera. Zejména se jej dotklo obvinění, že dělá „historii na přání“. „Toto prohlášení pana Wollnera vyznívá tak, že já jsem člověkem, který záměrně zkresluje a zlovolně manipuluje výklad historických událostí. Chce mě snad pan Wollner stavět na roveň autorům – propagandistům, jako byli v šedesátých letech pro období tzv. heydrichiády Čestmír Amort, nebo Václav Král?,“ podivuje se v dopise.

Důvodu averze Marka Wollnera nerozumí, osobně jej nezná a do lidické kauzy jej prý ani nezaznamenal jako novináře. On sám se ve svých vyjádřeních ke kauze „udavačka z Lidic“ k jeho osobě nikdy nevyjadřoval.

„Nerozumím tomu. Nedopustil jsem se ničeho nečestného. Jsem o to více zklamán, protože jsem často a rád vzpomínal na moji spolupráci s dramaturgy, editory, moderátory a dokumentaristy České televize v roce 2012,“ vzpomínal Šustek, který tehdy patřil k tvůrcům velkého televizního projektu Heydrich- konečné řešení. Lidé z České televize, se kterými tehdy spolupracoval, byli podle něj vzdělaní a seriozní, takže je nemile překvapen, že Marek Wollner, působící v této instituci v pozici šéfdramaturga, jde raději cestou pomluv. Nemluvě o jeho vyjadřování „primitivní hantýrkou, jakou běžně kultivovaný člověk ani nemluví“.

Pak vyjádřil lítost, že předseda Kühn, který jednání řídil, proti Wollnerovým útokům na nepřítomné lidi nezasáhl, a nakonec mu dokonce ještě poděkoval.

Šustek se období heydrichiády věnuje dobrovolně, má k němu rozsáhlou publikační činnost a vyjádření od Marka Wollnera jeho reputaci zásadně poškozují. Proto je nucen se jim bránit a žádá předsedu Rady ČT o prostor, na kterém by to mohl učinit.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jav

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…