Stížnost podanou na volby v Hradci Králové soud zamítl. I když došlo k pochybení při sčítání hlasů

10.11.2014 11:01

Krajský soud v Hradci Králové zamítl návrh na neplatnost komunálních voleb v Hradci Králové. Ve volebním okrsku Třebeš bylo sice zjištěno pochybení při sčítání hlasů, podle Českého statistického úřadu (ČSÚ) však neovlivnilo výsledek voleb. ČTK a České televizi (ČT) to dnes řekl předseda senátu Jan Rutsch. Vyjádření hradecké radnice ČTK zjišťuje.

Stížnost podanou na volby v Hradci Králové soud zamítl. I když došlo k pochybení při sčítání hlasů
Foto: Hans Štembera
Popisek: Volební urna, ilustrační foto

V Hradci Králové návrh na neplatnost voleb podala strana Hradečtí patrioti. Zpochybňovala postup okrskové volební komise v Třebši při sčítání hlasů. Patrioti ve volbách získali 1,89 procenta a do zastupitelstva se nedostali. „Okrsková volební komise ve volebním okrsku 70 se dopustila pochybení ve vztahu k prakticky všem volebním stranám. U některých v řádu jednotek, u některých v řádu desítek hlasů. Některým hlasy přidala, některým ubrala," řekl Rutsch.

Okrsková volební komise pracovala skutečně velmi špatně

V okrskové volební komisi Třebeš podle něj například Hradečtí patrioti přišli o 186 hlasů. „Okrsková komise pracovala skutečně velmi špatně, ale nejednalo se o pochybení záměrné, vedené snahou o manipulaci s výsledky voleb. Na vině byl s největší pravděpodobností lidský faktor," řekl Rutsch.

Patrioti také upozornili na dalších osm okrskových volebních komisí v Hradnci Králové, u kterých měli podezření na chybné sčítání výsledků hlasování. „Krajský soud přepočítal správnost hlasování také ve dvou dalších volebních okrscích, kde navrhovatel obdržel nejmenší počet hlasů. Soud dospěl k závěru, že počty hlasů souhlasí se zápisem o volebních výsledcích," řekl Rutsch.

V Hradci Králové, kde se na vytvoření koalice dohodl vítězný Hradecký demokratický klub (HDK) s ČSSD, TOP 09 a KDU-ČSL, bylo nutné kvůli podané žalobě odložit ustavující jednání zastupitelstva, které bylo původně plánované na 4. listopadu.

V Královéhradeckém kraji soud zamítl už šest stížností podaných v souvislosti s volbami, rozhodnout musí ještě v případu dalších dvou stížností, které se týkají Častolovic na Rychnovsku.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam, čtk

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…