Sto milionů na migrační krizi. Tolik požaduje naše vládní skupina

10.11.2015 22:15

Vládní koordinační skupina k migraci navrhla dát 60 milionů korun na humanitární program MEDEVAC určený na pomoc obětem ozbrojených konfliktů a o 40 milionů korun zvýšit pomoc uprchlíkům v regionech původu. Víc než milion korun by měl podpořit vnitřní uprchlíky na Ukrajině. Po dnešním jednání skupiny to ČTK sdělil mluvčí vlády Martin Ayrer.

Sto milionů na migrační krizi. Tolik požaduje naše vládní skupina
Foto: Václav Fiala
Popisek: Nádraží v Budapešti

Za 60 milionů korun pro program MEDEVAC by se měly podle návrhu určeného vládě posílit kapacity zdravotnických zařízení v zemích původu migračních vln. Čtyřicet milionů by mělo z programu ministerstva vnitra jít zejména na podporu uprchlického tábora v iráckém Kurdistánu, na spolufinancování programu ochrany a rozvoje pro severní Afriku a na posílení azylového a migračního systému v Srbsku, které se potýká s přílivem syrských uprchlíků.

Z rozpočtu ministerstva vnitra by mělo podle doporučení koordinační skupiny směřovat 1,075 milionu korun na pomoc ukrajinskému ministerstvu sociální politiky s uprchlíky z oblastí bojů na východě země. "Toto rozhodnutí navazuje na mezinárodní spolupráci České republiky s Polskem, Slovenskem, Maďarskem a Slovinskem na podporu stabilizace vnitřně vysídlených osob na Ukrajině, kterých je v současné době již téměř 1,5 milionu," uvedl Ayrer.

Koordinační skupina dnes také uložila ministru vnitra vytvořit meziresortní pracovní skupinu, která doporučí vládě roční priority pro asistenci uprchlíkům a státům, které čelí migračním tlakům. Vládní koordinační skupina rovněž debatovala o žádosti Nadačního fondu Generace 21 na přesídlení 153 křesťanských uprchlíků z Iráku do Česka. Premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) v říjnu uvedl, že tento návrh projedná i vláda.

Ministr zahraničí Lubomír Zaorálek (ČSSD) minulý týden po jednání kabinetu uvedl, že vláda pošle ještě letos 105 milionů korun na pomoc zemím, které jsou nejvíce postiženy migrační krizí. Dalších 68 milionů korun vláda uvolní příští rok. Jde o peníze vyčleněné navíc oproti původnímu rozpočtu, který počítal s výdaji souvisejícími s migrací kolem miliardy korun. Zaorálek i Sobotka zdůraznili, že česká pomoc míří přímo do zemí, odkud uprchlíci přicházejí do Evropy.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jzd, čtk

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…