Sto tisíc lidí ročně obžalujeme, devadesát čtyři tisíc je odsouzeno, pochlubila se na ČT Bradáčová. A s více penězi by to prý šlo ještě lépe...

17.01.2016 13:09

Do nedělních Otázek Václava Moravce České televize zavítala vrchní státní zástupkyně v Praze Lenka Bradáčová. Prozradila, že v Česku je rok co rok stíháno kolem 100 tisíc lidí a 94 tisíce z nich je odsouzeno. Jen 6 tisíc lidí je osvobozeno. To dokládá, jak dobře pracují státní zástupci. Problémy možná budou mít v kauze pandurů, ale vedle toho se věnují např. i opencard. Došlo i na kauzu Key Investments, ve které figuroval i spolupracovník Václava Kause Jiíř Weigl.

Sto tisíc lidí ročně obžalujeme, devadesát čtyři tisíc je odsouzeno, pochlubila se na ČT Bradáčová. A s více penězi by to prý šlo ještě lépe...
Foto: hns
Popisek: Lenka Bradáčová v půlnočním rozhovoru

Hned v úvodu dáma zdůraznila, že o všech kauzách rozhoduje soud, nikoli státní zastupitelství. Platí to i v kauze Nemocnice Na Homolce a jejího exředitele Vladimíra Dbalého. Celá věc by mohla být podle Bradáčové dořešena přibližně do dvou let.

„V České republice je ročně stíháno 100 tisíc osob a 94 procent věcí je odsouzeno soudem, jen v 6 procentech soudy zprostí osoby obžaloby,“ prozradila vrchní státní zástupkyně v Praze. Teoreticky se tak může stát, že aktéři v některé z hospodářských kauz mohou být osvobozeni. „Soud se musí v pochybnostech přiklonit ve prospěch obviněného a je to tak správně,“ doplnila. Čím delší doba od kauz uplynula, tím těžší je důkazně doložit. Z tohoto pohledu je „ohrožena“ např. kauza pandurů.   

Ohradila se ale proti tomu, že by státní zástupci zametali pod koberec kauzu Opencard. Na základě postřehů parlamentní komise se státní zástupci budou kauzou znovu zabývat. „Po závěrech sněmovní kontrolní komise se zabýváme tím, že nedošlo k procesním pochybením, zda některé osoby nebyly informovány, že proběhnou prohlídky, to je jedna část, druhou částí se zabývá Vrchní státní zastupitelství v Hradci Králové. Tam se kauzou zabývají od počátku. Ale zda se podaří dosáhnout k meritu věci nemohu slíbit,“ upozornila Bradáčová. Teoreticky to mohou znemožnit pochybení. Jisté to ovšem není. Jasněji by mohlo být na konci letošního roku.

Došlo i na kauzu Key Investments, na jejímž počátku stáls spolupracovník exprezidenta Václava Klause Jiří Weigl nebo Robert Holman, pozdější člen Bankovní rady ČNB. Při vypořádávání s věřiteli ale zřejmě došlo k upřednostnění jednoho z věřitelů – přesněji Centra pro ekonomiku a politiku. Tento věřitel byl možná upřednostněn před městskými částmi hl. města, co by byl trestný čin. Kauza je teď prošetřována.

Daří se zajišťovat výnosy z trestné činnosti. Asi z jedné třetiny

V posledních letech se daří zajišťovat výnosy z trestné činnosti. V roce 2013 bylo zabaveno asi 8,5 miliardy korun, v roce 2014 to bylo něco přes 7 miliard, což je zhruba třetina výnosů z trestné činnosti. Aby se toto číslo podařilo zvýšit, bylo by třeba zřídit analytické týmy, které by výnosy z trestné činnosti dohledaly.

Státní zástupci by se měli snažit o navržení co nejvyšších finančních trestů. Zločinci musí vědět, že se jim trestná činnost nemůže vyplatit, pokud budou dopadeni. Ale znovu platí, poslední slovo má soud.

Moravec poukazoval také na vyšetřování firmy Agrotec, která patří ministrovi financí Andreji Babišovi. Pro připomenutí, jde o zakázky spojené s Českou poštou. „Zbývají týdny do dalšího rozhodnutí té věci,“ naznačila Bradáčová. Možná tedy kauza zamíří k soudu. Dáma ovšem také zdůraznila, že v kauze figuruje mnoho firem a ne jen mnohokrát zmiňovaný Agrotec. Pokud jde o trestní odpovědnost firem, státní zástupci prý s tímto nástrojem nakládají uvážlivě.

Před kamerami padlo jméno i státního zástupce Petra Jiráta, který sám sebe vyloučil z kauzy Rath kvůli civilní žalobě někdejšího středočeského hejtmana Ratha. Bradáčová diváky ujistila, že ho nahradí velmi schopný státní zástupce, odborník na příslušnou oblast.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

osobnosti ANO

Dobrý den, paní Dostálová, překvapil mě průzkum, podle kterého vás řada lidí nezná. Je pravdou, že já se o politiku dost zajímám a díky PL vás i znám. Ale napadá mě jedna věc, není chybou, že za ANO vystupují stále ti stejní? Babiš-Schillerová-Havlíček, občas vy nebo pan Nacher? Není potřeba, aby ge...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Protiústavní.“ Jana Zwyrtek Hamplová chce umlčení v Senátu hnát výš

21:30 „Protiústavní.“ Jana Zwyrtek Hamplová chce umlčení v Senátu hnát výš

Horní komora Parlamentu se rozhodla sněmovní verzi novely občanského zákoníku ohledně uzavírání part…