Stojí Praha proti zbytku Česka? Politici v ČT se neshodli

13.12.2014 17:50

České ekonomice by prý prospělo, kdyby se země decentralizovala, stát by byl uspořádán jako federace tří tradičních zemí Čech, Moravy a Slezska. Tak to alespoň vidí předseda Moravanů Ondřej Hýsek. Tomu se nelíbí, že za kvalitní kariérou se český občan musí téměř nutně stěhovat do Prahy. Petr Havlík (Občané.cz) to ale neviděl tak dramaticky. Praha prý rozhodně není pupkem světa.

Stojí Praha proti zbytku Česka? Politici v ČT se neshodli
Foto: Pražské Benátky
Popisek: Vodouch na Vltavě.

V Politickém spektru České televize debatovali o údajném rozštěpení české společnosti na Prahu a zbytek republiky Petr Havlík z Občané.cz, místopředsedkyně Východočechů Martina Berdychová a předseda Moravanů Ondřej Hýsek.

Decentralizace by prý pomohla ekonomice

„Existuje tady přirozený příkop, který známe i odjinud. Stejně tak existuje Vídeň a ostatní Rakousko či Paříž a Francie," podotkl k tomu Havlík. Tento spor ale odráží mnohem hlubší problém, česká společnost prý často hledá nepřítele, a pokud ho nemůže najít venku, hledá ho uvnitř.

Hýsek to ale viděl trochu jinak. V Česku se nehledá nepřítel, problém je spíše v ekonomice. Té by prospělo, kdyby se republika znovu rozdělila na menší celky Čechy, Moravu a Slezsko, jak to bylo v minulosti. „Pokud si někdo chce vybudovat kariéru, tak se musí téměř nutně přestěhovat do Prahy," podotkl Hýsek. Podle jeho názoru to rozhodně není dobře. „Jsme-li součástí moderní Evropy, zaveďme decentralizovaný federativní stát západního typu," zdůraznil dále.

Berdychová se ale postavila do opozice k Hýskovi. Dlouhá léta prý žila v menší obci a Pražané, kteří tam jezdili třeba na víkend, obci pomohli. Utráceli v obchodech, přispěli na obnovu kostela a podobně. Má to ale i stinné stránky, obce dostávají peníze jen na stálé obyvatele a ne za Pražany, kteří také opotřebovávají tamní silnice a další statky. „Venkov ale musí fungovat, nemohou to být vybydlené oblasti," zdůraznila.

Havlík na obranu Prahy poznamenal, že předseda vlády Bohuslav Sobotka (ČSSD) pochází z Moravy, stejně jako řada dalších politiků. Nemluvě o tom, že Prahu dnes řídí Adriana Krnáčová původem ze Slovenska.

„Lumpen kavárna"

V pořadu došlo také na sousloví „pražská lumpen kavárna". Berdychová a Havlík zdůrazňovali, že i v Praze žijí obyčejní lidé a není to tak, že by hlavní město stálo proti zbytku státu. Pokud to někdo tvrdí, je si podle Havlíka třeba položit otázku, proč to vlastně dělá, zda se tím jen nesnaží zakrýt nějaký skutečný problém.

reklama

autor: mp

Odchod do důchodu

Paní Schillerová, přijde mi to, nebo nějak často měníte své názory? Teď tvrdíte, že je pro vás navýšení věku odchodu do důchodu nepřijatelné, ale podle jiných, s tím souhlasili a zrovna vy jste to jako ministryně sama navrhovala - https://tn.nova.cz/zpravodajstvi/clanek/396856-schillerova-chce-zvysi...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Proboha! Fiala že není ukrajinský premiér? V USA jdou za ním titulky... Padlo po Bidenovi

18:13 Proboha! Fiala že není ukrajinský premiér? V USA jdou za ním titulky... Padlo po Bidenovi

Schůzka Petra Fialy s americkým prezidentem Joe Bidenem ani nevypadá, že byl v Bílém domě přijat pře…