Stoltenberg: Severoatlantická aliance není světová policie. Do konfliktu v Sýrii se zapojovat nebude

30.12.2016 22:24

Generální tajemník NATO Jens Stoltenberg poskytl rozhovor německé agentuře DPA. Popisuje v něm, jaké výzvy budou stát před Severoatlantickou aliancí v roce 2017. Vysvětluje také, proč se NATO významněji neangažuje v Sýrii.

Stoltenberg: Severoatlantická aliance není světová policie. Do konfliktu v Sýrii se zapojovat nebude
Foto: Hans Štembera
Popisek: Vlajka NATO

Severoatlantická aliance je největší vojenskou obrannou organizaci na planetě a viděno touto optikou je také jedním z garantů světového míru. Proč se tedy NATO více neangažovalo v Sýrii, kde už pátým rokem zuří občanská válka?

„Víme, že vojenská síla je velmi mocný nástroj. Ale také víme, že vojenská síla nevyřeší všechny problémy. Spojenci v NATO analyzovali situaci v Sýrii a došli k závěru, že použití vojenské síly by mohlo jen zhoršit situaci. Je těžké rozhodnout o nasazení vojenské síly, ale někdy je ještě těžší učinit rozhodnutí, že použita nebude,“ uvedl Stoltenberg. „Hlavním úkolem NATO je chránit své spojence, působit na území členských států NATO. NATO není světová policie,“ doplnil posléze Stoltenberg.

Celý rozhovor naleznete zde  

Tomu odpovídá i posílení východního křídla členských států NATO, Aliance prý jen zareagovala na počínání Ruska, které prokázalo, že vůči svému sousedovi neváhá použít sílu. Ukrajinci to pocítili na vlastní kůži. NATO chce Rusko jen odradit od dalšího použití síly. S udržením transatlantické vazby mezi USA a Evropou prý nemá nejmenší problém ani budoucí prezident USA Donald Trump. Stoltenberg to prý od 45. prezidenta Spojených států slyšel, když se spolu telefonicky spojili.

NATO by podle Stoltenberga mělo vést s Ruskem dialog, protože jde o stát, který nepředstavuje bezprostřední ohrožení členských států Aliance. Naproti tomu je tu hrozba teroristických útoků ze strany nestátních aktérů, kteří se neštítí spáchat cokoli, aby lidem žijícím ve svobodných společnostech způsobili co největší utrpení. Proti těmto zrůdnostem podle Stoltenberga bohužel neexistuje absolutní ochrana a v roce 2017 se budeme muset naučit žít s hrozbou terorismu.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vláda lokajů. Protektivní vrchnost uctívají, spodinou opovrhují, říká profesor Žaloudík

16:02 Vláda lokajů. Protektivní vrchnost uctívají, spodinou opovrhují, říká profesor Žaloudík

„Aktivistická sebelikvidace Evropy čištění celého světa neprospěje,“ podotýká ke Green Dealu emeritn…