Stop Čechům, volají recesisté provokující extremisty. Jeden z nich přišel do rádia

30.07.2013 18:14

Nově vznikl web iniciativy Čechy v ČR nechceme. Ta velmi ostře paroduje rasistické a xenofobní texty o menšinách a provokuje tím extremisty. Martin Veselovský si pozval do pořadu Dvacet minut Radiožurnálu jejího iniciátora Karla Roztočila. Cílem hnutí je rozproudit debatu o předsudcích ve společnosti.

Stop Čechům, volají recesisté provokující extremisty. Jeden z nich přišel do rádia
Foto: Hans Štembera
Popisek: Levicový aktivista

„Slušní lidé se kvůli Čechům bojí na ulici, mají strach o své děti, necítí se bezpečně a také už jsou unavení z toho, že ze svých peněz, které vydělávají poctivou prací, musí živit tisíce českých tlučhubů, nemakačenků, povalečů, zlodějů, kriminálníků... Zkrátka máme dost toho, že musíme živit českou verbež,“ píše se na stránkách stopcechum.cz. Jde o recesistické hnutí. Do pořadu Dvacet minut Radiožurnálu pozval Martin Veselovský jednoho z představitelů hnutí Karla Roztočila. Výše uvedený text je ukázkou z webu a vůbec z recesistické tvorby příznivců hnutí proti rasismu a xenofobii.

Karel Roztočil v pořadu řekl, že jsou sice recesistická skupina, ale že jde o to, touto veselou formou poukázat na vážnou situaci ve společnosti.

Martina Veselovského zajímalo, jak iniciativa vznikla. „To bylo vlastně v reakci na narození romských paterčat. Když jsem zjistil, že i lidé, které jsem považoval za rozumné, kultivované a normální, se náhle připojují na stránky jako 'Zabijte paterčata'. Napadlo mě, že jsou tu lidi, kteří mají už dost takových výkřiků a nálepkování a založili jsme projekt Čechy v ČR nechceme.“ Podle Roztočilových slov jde o to dát také některým lidem ochutnat jejich vlastní „polívčičku“.

Karel Roztočil se svěřil s tím, že sám na vlastní kůži zažil, co je to rasismus nebo xenofobie. Zavzpomínal krátce na svá školní léta, kdy byl terčem různých rasistických projevů kvůli tomu, že je Žid. Proto je podle něj otázka zlepšování situace v této oblasti otázkou vlastního bytí. „Rodiče mě vychovali v úctě k člověku. Jde o výchovu a kulturnost prostředí,“ říká Roztočil.

Pochod proti Čechům

Karel Roztočil z hnutí Čechy v ČR nechceme pozval také posluchače Radiožurnálu na Pochod proti Čechům. Má jít o recesistickou akci v srpnu v Praze. Roztočil nepředpokládá, že by se pochod mohl zvrhnout v nějaké násilí nebo výtržnosti. Bude to podle něj celkem komorní akce a na závěr bude také koncert. Extremistické skupiny prý mají na stejný den naplánovány tři jiné akce po republice, a tak by v Praze měl být klid. Happening  - Pochod proti Čechům - bude 24. 8.

Celé snažení hnutí má vyvrcholit diskusním panelem, na který kromě organizací zabývajícími se ochranou lidských práv pozvou zástupce Romů, muslimů a Ukrajinců. Právě tyto skupiny hnutí považuje za nejvíce postižené předsudky. Z debaty má vzniknout manifest o soužití s menšinami, který dostane vláda.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: dkr

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Že ji neměli rádi? Za tím bude něco jiného. Petr Žantovský tuší, co je za koncem ministryně

4:44 Že ji neměli rádi? Za tím bude něco jiného. Petr Žantovský tuší, co je za koncem ministryně

TÝDEN V MÉDIÍCH Za hodně brutální znásilnění vnímání politiky se dá brát vyjádření Heleny Langšádlov…