Stop břidlicovým plynům, volá starosta Náchoda. Respektuje přání obyvatel

03.04.2012 17:56

Starosta Náchoda Jan Birke (ČSSD) rezolutně prohlašuje, že on a spolu s ním i drtivá většina obyvatel města jsou jednoznačně proti těžbě břidlicových plynů, o které se v poslední době uvažuje. Jedno z ložisek břidlicového plynu jako zdroje energie se přitom nachází právě na Náchodsku. Zatím se však jedná jen o debatu o průzkumném vrtu. Nejsou tedy starostovy obavy předčasné?

Stop břidlicovým plynům, volá starosta Náchoda. Respektuje přání obyvatel
Foto: red
Popisek: Jan Birke, ČSSD

Hlavním tématem dnešních dvaceti minut Radiožurnálu na Českém rozhlase 1 Radiožurnálu bylo problematika těžby břidlicových plynů. Jedno z ložisek se nachází např. na Náchodsku, a proto právě v Náchodě proběhl speciál Radiožurnálu na toto téma. Místním se totiž úvahy o těžbě nelíbí. Zatím přitom jde jen o vytyčení území, na kterém by proběhl průzkum možných nerostných ložisek.

Státní správa nás neinformovala, zlobil se Birke

Hlavními hosty pořadu byly náměstek ministra životního prostředí Libor Ježek, vedoucí oddělení obnovitelných zdrojů ministerstva průmyslu a obchodu Pavel Gebauer, starosta Náchoda Jan Birke či Jiří Malík z občanského sdružení Živá voda a odborník na těžbu břidlicového plynu, geolog Jurajem Franců z České geologické služby. 

„Všichni občané Náchoda a vůbec všichni občané od Broumova až po Nové město, což představuje uskupení přesahující 100 tisíc lidí, jsou napojeni na jediný zdroj pitné vody, a proto jsme i proti průzkumu. Nevíme např., jak hluboké vrty by byly provedeny. Posledním argumentem je pro mě názor lidí, kteří si to nepřejí,“ zdůraznil sociálně demokratický starosta. Za to si vysloužil hlasitý potlesk. Chodí prý mezi lidmi a od nikoho neslyší, že by si provedení vrtů přáli.

V této souvislosti si starosta také postěžoval, že od státní správy nedostal informace, co všechno těžba břidlicových plynů obnáší a musel si informace zjišťovat sám. Podivoval se také tomu, proč úředníci životního prostředí více životní prostředí nechrání, proč se těmto vrtům důrazně nebrání.

Předčasné obavy?

Geolog Juraj Franců však namítl, že vrt by neměl poškodit zdroje pitné vody, pokud budou dodržena všechna bezpečnostní opatření, dodal k tomu ale, že jde o zcela novou technologii a celou záležitost je třeba důkladně zanalyzovat, neboť není jisté, jaká všechna rizika sebou případná těžba nese.

V podobném duchu hovořil také vedoucí oddělení obnovitelných zdrojů ministerstva průmyslu a obchodu Pavel Gebauer, když zdůrazňoval, že relevantní informace k případu lze poskytovat až ve chvíli, kdy bude stanoveno konkrétním území, na kterém by se mohlo vrtat a definitivní ano či ne padne teprve tehdy, až těžební firma předloží projekt průzkumu. Teprve na jeho základě lze říci, jak se případný průzkumný vrt dotkne životního prostředí.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…