Stop sluníčkářům. Máme zákulisní informace o kampani ČSSD do Bruselu

23.04.2019 13:00

Prosazování českých národních zájmů a boj za férovou Evropu, to jsou hlavní cíle ČSSD ve volbách do Evropského parlamentu. Češi podle sociálních demokratů nesmějí být v Evropské unii občany druhé kategorie a socdem slibují, že v Bruselu odstraní nerovnosti: od rozdílných mezd po dvojí kvalitu potravin.

Stop sluníčkářům. Máme zákulisní informace o kampani ČSSD do Bruselu
Foto: archiv PP
Popisek: Europoslanec Pavel Poc (ČSSD)

Anketa

Je nastupující ministryně spravedlnosti Benešová nebezpečím pro českou demokracii?

11%
89%
hlasovalo: 9918 lidí
„Díky Evropské unii dnes můžeme ovlivňovat dění v Evropě. Izolace naší zemi nikdy nepomohla a velmoci rozhodovaly často o nás bez nás. A ministři a europoslanci za ČSSD jsou v Evropě slyšet,“ prohlásil předseda ČSSD Jan Hamáček.

Připomněl, že i díky českým ministrům vnitra a zahraničí Brusel opustil myšlenku kvót na přerozdělování migrantů a soustředil se především na ochranu vnější unijní hranice. Podobně má šanci český šéf diplomacie Tomáš Petříček řešit mezinárodní problémy se svými unijními kolegy, stejně jako hodlá ministr zemědělství Miroslav Toman bojovat za ochranu českých zemědělců a spotřebitelů. 

„Češi se o unii moc nestarají a není bohužel vidět, kolik úsilí stálo přesvědčit staré členské země, že kvóty jsou blbost. Naši ministři nedělali velká gesta, ale pořád s někým jednali, až se ve spolupráci s V4 nebo s Rakouskem podařilo prosadit jako většinový názor, že musíme chránit schengenskou hranici a neřešit rozdělování uprchlíků, kteří pak stejně jezdí po Evropě, jak se jim chce,“ komentuje české úspěchy vysoce postavený zdroj blízký vedení ČSSD.

Evropská unie je podle Hamáčka pro Česko skvělá příležitost, jen je ji potřeba využít. ČSSD se podle informací ParlamentníchListů.cz rozhodla stírat rozdíly mezi severem a jihem, západem a východem nebo novými a starými členskými zeměmi.

Podle socdem mají všichni Evropané právo na stejnou odměnu za práci, ale i na stejnou kvalitu potravin, výrobků či služeb. „Někdy tribuny jásají, někdy na vás pískají,“ sdělil redakci lídr kandidátky Pavel Poc, podle něhož Evropě někdy chybí férovost a srozumitelnost. Že myslí svou misi vážně, dokázal i tím, že veřejně s předsedou strany podepsali Desatero poslance EP, kterým se zavázali konkrétně postupovat v nejdůležitějších oblastech. 

Stejně jako ministři byli v Evropě slyšet i europoslanci ČSSD. Olga Sehnalová nebo Pavel Poc dlouhodobě tvrdili, že potravinářské giganty prodávají v nových členských státech čokoládu, kde je méně kakaového másla, prášky, kde je méně účinné látky, limonádu, kde jsou místo cukru a pomerančové šťávy lacinější náhražky, nebo instantní kávu, jež nemá s kávou už nic moc společného. Právě Sehnalová dokázala vyprovokovat diskusi napříč celou unií, aby v jednom obalu nemohl nikdo koupit takzvaně dvojí kvalitu podle země.

„To je fakticky obrovský úspěch, i proto se stala jednou z osmadvaceti nejvlivnějších politiků v unii. Dokonce k boji proti těmto podvodům se značkovými produkty vyprovokovala všechny ostatní české politiky, protože nyní je to tak, že kdo nebojuje proti dvojí kvalitě oříškové pomazánky, ten jakoby nebyl. Přitom si z Oliny dělali ještě před rokem legraci a na dvojí kvalitu kašlali,“ míní náš zdroj z Lidového domu. 

Anketa

Je útok na Dominika Feriho důkazem o zhrubnutí české společnosti?

5%
95%
hlasovalo: 11100 lidí
ČSSD poslední dobou nebral nikdo příliš vážně, ale nejpozději od loňského podzimu je znát, že se ledy v socdem pohnuly. Socialisté se přestali hádat přes noviny, zvolili si nové vedení a podařilo se jim sestavit poměrně kvalitní kandidátku. Přestože si ve stanovách na sjezdu zrušili kvóty, kandidáti se vzorově střídají muž-žena-muž-žena.

Lídrem kandidátky do Bruselu je Pavel Poc, místopředseda europarlamentu a expert na problematiku životního prostředí. Dvojka Olga Sehnalová prokázala tvrdost i houževnatost právě v otázce dvojí kvality potravin. Trojka Radek Hlaváček nebo šestá Daniela Vašátková jsou podle vládnoucí strany dravá a vzdělaná mladá generace, která perfektně doplňuje ostřílené politiky. 

„Hlas pro ČSSD není jen hlas pro nás, ale i hlas pro druhou největší frakci v Evropském parlamentu,“ poznamenal při zahájení kampaně Jan Hamáček. Bez sociálních demokratů se v EU nepohne prý ani list, navíc socialisté dokážou skloubit národní i evropské zájmy tak, aby se doplňovaly. 

„Nesestavovali jsme žádnou sluníčkářskou kandidátku, která by se líbila v Bruselu nebo některým novinářům. Hlavním cílem bylo najít lidi, kteří budou v EP hájit naše národní zájmy a nikdo si je tam nenamaže na chleba,“ tvrdí sociální demokrat, který byl svědkem debat o kandidátech. 

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tomáš A. Nový

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

12:50 Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

„Jedu se setkat s mamkou. Už jsme se léta neviděli. Jsme z Doněcka a já nechci bojovat za Putina. Už…