Stop umlčování jiných názorů! Osobnosti USA sepsaly dopis. Ta jména! Respekt bude koukat

08.07.2020 11:50

Konec odvolávání a ideovým čistkám v USA. Po tom nevolají republikáni, ale levicoví intelektuálové a spisovatelé. „Cesta, jak porazit špatné myšlenky, je na ně upozornit, vyvrátit je a přesvědčit o tom ostatní, ne se je snažit umlčet a přát si, aby odešly samy,“ říkají v dopise, pod kterým je podepsáno více jak 100 univerzitních profesorů, žurnalistů i spisovatelé. Například autorka série Harry Potter Rowlingová nebo emeritní profesor Chomsky. Ale také oblíbenec Respektu či muž, kterého chtěli zabít islamisté.

Stop umlčování jiných názorů! Osobnosti USA sepsaly dopis. Ta jména! Respekt bude koukat
Foto: Petr Kupka
Popisek: Noam Chomsky před budovou olomouckého kina Metropol, kde se zúčastnil besedy s veřejností

Že atmosféra v Americe houstne, není žádným tajemstvím. A to i v akademických a mediálních kruzích, kde se už ideové šlápnutí vedle nevyplatilo nejednomu profesorovi či editorovi. Právě proti této atmosféře se nyní vyhradilo více než sto osobností převážně z levicové strany politického spektra dopisem, který vyšel v magazínu Harper‘s.

Anketa

Je Miroslav Kalousek zábavný politik?

7%
93%
hlasovalo: 12944 lidí
V dopise stojí, že současné protesty vedly nejen k dlouho odkládané a potřebné reformě policie a také k požadavkům na větší inkluzivnost ve vzdělání, filantropii, žurnalismu a umění, ale také k novým normám morálky, kvůli kterým oslabuje otevřená debata a tolerance k jiným názorům ve prospěch názorové konformity. „Jakkoliv prvnímu tleskáme, proti druhému musíme pozvednout svůj hlas,“ říkají podepsaní.

„Neliberální síly“ podle nich posilují po celém světě a mají oporu v „ohrožovateli demokracie“, prezidentu Trumpovi. „Ale odpor se nesmí zvrhnout v dogma – toho pravicoví demagogové už zneužívají. Demokratická inkluze může být docílena jen pokud se vymezíme proti atmosféře netolerance, která zavládla na všech stranách,“ apelují.

Oslabuje podle nich základ liberální společnosti, totiž svobodná výměna myšlenek a informací. „Ačkoliv toto bychom čekali od radikální pravice, sklony k cenzurování se prosazují už i v naší kultuře, jako např. nenávist k jiným názorům, móda veřejného pranýřování a ostrakizace či tendence zjednodušit složité problémy morální sebejistotou,“ míní podepsaní a stěžují si, že čím dál více se za domnělé prohřešky volá po přísném trestu, kterým pak vedení v panice vyhoví.

Což vede k tomu, že editoři dostávají vyhazov za kontroverzní články, knihy jsou stahovány z obchodů kvůli „nepřesnostem“, novináři nesmějí o některých tématech vůbec psát, profesoři jsou popotahováni za citace z literatury, výzkumní pracovníci vyhazováni za to, že sdílejí ověřené studie a vedoucí organizací vyštváni kvůli chybám z neopatrnosti. A výsledek? Hranice toho, co je možné říct bez strachu o to, co se vám stane, se stále zužují. „Už teď platíme za to, že se spisovatelé, umělci a novináři bojí o své živobytí, když se odchýlí od konsenzu nebo dokonce jen nejsou dostatečně nadšení,“ tvrdí podepsaní.

„Cesta, jak porazit špatné myšlenky, je na ně upozornit, vyvrátit je a přesvědčit o tom ostatní, ne se je snažit umlčet a přát si, aby odešly samy,“ praví k závěru a dodávají, že svobodná debata bez hrozby katastrofálních profesních následků je nutná.

Pod dopisem jsou podepsaní mnozí američtí akademici, ale také spisovatelé a spisovatelky. Kupříkladu emeritní profesor Noam Chomsky, autor „Konce dějin“ Francis Fukuyama, šachový velmistr Garry Kasparov, dále například J. K. Rowlingová, autorka série o Harry Potterovi. Rowlingová se stala terčem kritiky kvůli tomu, že prý nebrání práva transsexuálů.

Mezi dalšími podepsanými je britsko-indický spisovatel Salman Rushdie, na kterého za jeho knihu Satanské verše uvalil ájatolláh Rúholláh Chomejní, nejvyšší vůdce Íránu, fatvu a Rushdieho pak musela chránit policie. A také politický analytik a komentátor Fareed Zakaria, kterého s velkou oblibou cituje deník Respekt.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: kas

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

migranti

Dobrý den, prohlášení Nerudové o migrantech jsem taky nepobral. Ale můj dotaz zní, zda se ví, kolik je v ČR aktuálně migrantů? A co si myslíte o migrantech z Ukrajiny? Máme je přijímat?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zdeněk Pohlreich zničil dnešní politiku. „Na plný kule...“

11:08 Zdeněk Pohlreich zničil dnešní politiku. „Na plný kule...“

„To, co mně na tom vadí nejvíc, je to, že tady někdo do tebe něco hustí na plný kule a snaží se tě p…